Home » Știință » Savanţii au rezolvat probabil una dintre cele mai mari enigme ale Universului: unde ”se ascundea” materia lipsă

Savanţii au rezolvat probabil una dintre cele mai mari enigme ale Universului: unde ”se ascundea” materia lipsă

Savanţii au rezolvat probabil una dintre cele mai mari enigme ale Universului: unde ”se ascundea” materia lipsă
Publicat: 23.02.2019
Atunci când oamenii de ştiinţă calculează câtă materie ar trebui să existe în Univers, estimările lor depăşesc vast cantitatea de materie observată. De fapt, lipseşte circa o treime din materie care ar trebui să fie acolo, conform calculelor.

Mulţumită unei noi metode de scanare a cosmosului, savanţii cred că au găsit în sfârşit materia lipsă, scrie Futurism.

Cercetarea nu are de-a face cu materia întunecată, care alcătuieşte aproximativ 85% din materia Universului, ci numai cu cea vizibilă.

Conform noului studiu publicat de cercetătorii de la Harvard şi Universitatea Eötvös din Ungaria, savanţii au folosit Observatorul Chandra X-Ray al NASA pentru a scana norii de gaz care înconjoară o gaură neagră îndepărtată. În aceşti nori au găsit o cantitate de oxigen care până acum nu a fost observată. Extrapolând cantitatea de gaz din Univers, astronomii cred că aceasta poate însemna întreaga diferenţă dintre calculele şi observaţiile cosmosuluui.

„Am fost entuziasmaţi că am putut observa materia lipsă”, a precizat Randall Smith, astronom de la Centrul de Astrofizică al Smithsonian şi Harvard, membru al echipei de cercetare. „Pe viitor, putem aplica aceeaşi metodă la alte date despre quasari pentru a confirma că acest mister a fost dezlegat”, a adăugat cercetătorul.

Mai este nevoie de alte studii pentru a confirma că această descoperire poate justifica extrapolarea pe care savanţii au făcut-o în lucrare. Dar dacă este confirmată, descoperirea rezolvă una dintre cele mai mari enigme ale cosmosului.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

O nouă hartă a materiei întunecate poate schimba legile fundamentale ale fizicii

Cercetătorii au găsit ultima materie normală din Univers care lipsea

Cercetătorii au reuşit să măsoare cantitatea de materie întunecată pe care o pierde Universul

A fost descoperită materia întunecată, lipsă, din Univers

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase