Home » Știință » Apă lichidă pe suprafaţa lui Marte?! Un factor cheie ar face posibilă existenţa acesteia

Apă lichidă pe suprafaţa lui Marte?! Un factor cheie ar face posibilă existenţa acesteia

Apă lichidă pe suprafaţa lui Marte?! Un factor cheie ar face posibilă existenţa acesteia
Publicat: 22.02.2019
Dacă Marte ascunde un lac sub gheaţa de la Polul Sud, planeta trebuie să aibă o cameră magmatică pentru a ţine apa în stare lichidă, conform unei noi analize.

Semnele unui lac cu diametrul de 20 de kilometri, îngropat sub un kilometru şi jumătate de gheaţă în apropierea polului sudic al lui Marte, au fost pentru prima dată prezentate în 2018 de către o echipă condusă de cercetătorul Roberto Orosei. Descoperirea a condus la o dezbatere cu privire la condiţiile care ar face posibilă existenţa lacului într-un astfel de mediu, scrie Science News.

Acum, savanţii Michael Sori şi Ali Bramson de la University of Arizona au luat în considerare mai multe scenarii, inclusiv praful care a intrat în calota glaciară pentru a îmbunătăţi capacitatea de izolare termică şi episoade de vulcanism din trecutul Planetei Roşii. Singura cale de a crea suficientă căldură pentru a explica existenţa lacului este o cameră magmatică în apropierea suprafeţei, conform studiului publicat recent în Geophysical Research Letters.

„Am încercat să ne gândim la diferiţi factori care ar duce la o creştere în temperatură. Magma a fost cea mai plauzibilă. Ceilalţi factori nici nu s-au apropiat”, a precizat Sori.

Condiţiile de sub gheaţă cu temperaturi de -68 de grade Celsius ar fi nepotrivite pentru a explica existenţa lacului doar datorită sărurilor. Dar calculele lor arată că acum circa 300.000 de ani, un vulcan a eliberat magmă într-o cameră de cel puţin 5 kilometri în diametru, la o adâncime de circa 10 kilometri. Aceasta ar fi generat suficientă căldură pentru a topi gheaţa. Fără sare, camera magmatică ar fi trebuit să fie mai mare sau mai aproape de suprafaţă.

Dacă aceasta chiar există, ar însemna că Marte a fost activă din punct de vedere geologic mult mai recent decât s-a considerat anterior.

Totuşi, noul studiu nu exclude rolul sării în topirea gheţii, conform lui Bethany Ehlmann de la Caltech, care nu a fost implicată în studiu. Dar „această lucrare este o contribuţie frumoasă care explorează o ipoteză alternativă”, a precizat cercetătoarea.

Orosei susţine observaţiile echipei sale. Argumentele teoretice au arătat cât de dificil este pentru ca apa lichidă să existe sub gheaţă, dar acest lucru nu înseamnă că apa nu este acolo. „Cred că intrăm într-o dezbatere lungă şi epuizantă”, a precizat savantul.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

De ce nu poate fi teraformată planeta Marte?

Factorul esenţial al unei misiuni pe Marte care până acum a fost neglijat: este nevoie de un ”clovn”

Sub scoarţa planetei Marte ar fi putut exista viaţă. Un studiu demonstrează că, în trecut, condiţiile erau favorabile

Roverul Opportunity al NASA a fost declarat oficial mort. Marea realizare a celui mai longeviv vehicul de pe Marte – FOTO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase