Home » Știință » Savanţii susţin că au rezolvat un mare mister al modului de formare al prafului cosmic

Savanţii susţin că au rezolvat un mare mister al modului de formare al prafului cosmic

Savanţii susţin că au rezolvat un mare mister al modului de formare al prafului cosmic
Publicat: 22.02.2019
Praful cosmic, materialul brut din care se formează stelele şi planetele, are în componenţă mici fragmente sau materie organică. Acesta este format în principal în stele, fiind răspândit în vânturi solare sau în explozii solare masive. Până acum, astronomii nu înţelegeau de ce există atât de mult praf cosmic în mediul interstelar, cu estimările teoretice sugerând că ar fi trebuit să fie distrus de supernove. Un nou studiu a inclus observarea supravieţuirii prafului cosmic din jurul celei mai apropiate explozii a unei supernove.

Observaţiile culese cu ajutorul navei spaţiale SOFIA (Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy) a NASA au dus la detectarea prafului cosmic într-un set distinctiv de inele care formează o parte din Supernova 1987A, scrie Phys.

Rezultatele sugerează că există o creştere rapidă de praf cosmic din inele, ducând la ideea că praful se reformează după ce a fost distrus de unda de şoc a supernovei.

Rapiditatea de reformare a prafului cosmic nu a fost până acum luată în considerare şi poate fi crucială în înţelegerea deplină a modului în care praful este creat şi distrus. 

„Ştiam deja despre praful cu mişcare lentă din inima lui 1987A”, a precizat Mikako Matsuura, autor principal al studiului publicat în School of Physics and Astronomy. „S-a format din elemente grele create în miezul stelei moarte. Dar observaţiile sondei SOFIA ne spun lucruri complet noi”, a adăugat savantul.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Descoperire remarcabilă în celebrele stânci albe de la Dover: praf cosmic fosilizat care poate oferi indicii cruciale

Astronomii au găsit o adevărată comoară ascunsă într-un nor de praf cosmic

Mare parte din praful din casele noastre este de origine extraterestră!

Astronomii au detectat un corp cosmic rar care prezintă o anomalie care a intrigat comunitatea ştiinţifică

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase