Home » Știință » Originea unuia dintre cei mai mici sateliţi naturali din Sistemul Solar a fost descoperită

Originea unuia dintre cei mai mici sateliţi naturali din Sistemul Solar a fost descoperită

Publicat: 25.02.2019
Luna recent botezată a lui Neptun, denumită Hippocamp, are o lungime de doar 34 de kilometri, conform relatărilor savanţilor din numărul de pe 21 februarie al revistei Nature. Cel mai mic satelit al gigantului de gheaţă poate fi o bucată dintr-o lună apropiată care a fost smulsă de impactul cu o cometă.

A doua cea mai mare lună, Proteus, este cel mai apropiat vecin al lui Hippocamp, aflându-se la o distanţă de doar 12.000 de kilometri, scrie Science News.

„De ce o lună atât de mică s-ar afla atât de aproape de o lună atât de mare?”, s-a întrebat astronomul Mark Showalter de la SETI Institute din Mountain View, California. Acesta şi colegii săi au folosit observaţiile de la Hubble pentru a găsi noua lună, care a fost descoperită pentru prima dată în 2013. 

Sateliţii naturali mai mari tind să înghită corpurile mai mici în timpul procesului de formare al lunilor. Totuşi, într-un mod bizar, perechea a fost probabil chiar mai apropiată în trecut, întrucât traiectoria orbitelor sugerează că Proteus se îndepărtează de Neptun.

Comparativ cu celelalte luni, Hippocamp este doar un mic punct, aşa cum arată imaginea de mai jos.

Credit: Nature

Showalter crede că aceasta este o bucată din Proteus care a fost smulsă lunii în urma unei coliziuni masive cu o cometă. Proteus are un crater masiv, numit Pharos, care este atât de mare încât impactul ar fi putut duce la distrugerea satelitului. Coliziunea ar fi aruncat un nor de detritus care a format în cele din urmă luna mică.

„Sunt departe acum, dar în trecut făceau parte din acelaşi obiect”, adaugă cercetătorul.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Furtuna imensă de pe Neptun a început să se micşoreze

Hubble scoate la iveală furtunile masive de pe Uranus şi Neptun – FOTO

În premieră, astronomii au detectat prima Lună din afara Sistemului Solar

Efectele gravitaţionale misterioase de la marginea Sistemului Solar au şi o altă explicaţie în afară de ”Planeta 9”, conform unui nou studiu

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase