Home » Știință » Sarea ar putea fi factorul declanşator al unor reacţii alergice

Sarea ar putea fi factorul declanşator al unor reacţii alergice

Sarea ar putea fi factorul declanşator al unor reacţii alergice
Publicat: 26.02.2019
Un nou studiu arată că sarea afectează reacţiile alergice imune. Echipa din cadrul Universităţii din Munich a demonstrat că, în culturile de celule, sarea duce la formarea celulelor Th2. Aceste celule sunt active în cazul afecţiunilor alergice precum dermatita atopică.

În ţările industrializate, aproximativ una din trei persoane suferă de alergii într-un anumit punct al vieţii. Celulele T joacă un rol important în afecţiunile imune de acest tip. Ele sunt un aspect vital al rezistenţei corpului la infecţii, dar dacă este necontrolată, poată provoca afecţiuni patologice şi poate ataca anumite părţi ale corpului, scrie MedicalXpress

Când apar astfel de aspecte, celulele Th2, un subgrup al celulelor T, provoacă afecţiuni inflamatorii ale pielii ce implică o creştere a producţiei de proteine interleukin 4 (IL-4) şi interleukin 13 (IL-13).

Sarea de masă, cunoscută ştiinţific sub denumirea de clorură de sodiu, este esenţială pentru sănătatea oamenilor şi a animalelor. În cadrul unui studiu recent, profesorul Christina Zielinski, din cadrul Institutului de Virologie al Universităţii din Munich, şi echipa sa au reuşit să demonstreze că sarea poate induce în cazul celulelor T ale oamenilor o creştere a producţiei de proteine IL-4 şi IL-13.

Tipurile de celule T, ce nu ar trebui să provoace alergii, se transformă în prezenţa sării în celule Th2. Modificările sunt inversate atunci când celulele T sunt expuse din nou unui nivel redus de sare. Astfel, Zielinski a încercat să afle dacă persoanele ce sufereau de dermatită atopică aveau un nivel ridicat de sodiu din ţesut.

„Măsurarea nivelului de sodiu din tegument este dificilă. Sarea dizolvată în sânge poate fi măsurată, cu uşurinţă, cu ajutorul testelor clinice standard”, a explicat principalul autor al studiului Julia Matthias.

„Nivelul de sodiu din zonele afectate ale pielii pacienţilor ce sufereau de dermatită atopică s-a dovedit a fi cu 30% mai ridicat decât în cazul unui tegument sănătos”, a mai explicat ea.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

De câtă sare ai nevoie pentru a trăi?

Una dintre cele mai fascinante mine de sare din întreaga lume. Are şi o biserică neobişnuită – FOTO

Sarea ar putea rezolva una dintre cele mai mari probleme ale omului modern: schimbările climatice

1.000 de hărţi pe o granulă de sare: cea mai mică hartă a lumii a fost creată cu ajutorul nanotehnologiei (VIDEO)

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase