Home » Știință » Dovezi ale unor râuri masive ce au existat pe Marte, prezentate într-o nouă imagine

Dovezi ale unor râuri masive ce au existat pe Marte, prezentate într-o nouă imagine

Publicat: 27.02.2019
În urmă cu miliarde de ani, Marte era un loc cu temperaturi mult mai ridicate şi mai umed decât în prezent. Existenţa vieţii pe această planetă rămâne încă un mister.

Până în prezent, specialiştii au descoperit multiple dovezi ale faptului că planeta Marte a deţinut cândva toate condiţiile necesare vieţii, inclusiv un sistem de văi cu râuri.

În cadrul unei serii de imagini furnizate de camera High-Resolution de la bordul sondei Mars Express (ESA) pot fi observate semne clare ale râurilor ce au existat cândva pe planetă. Zona prezentată în noile imagini se află în  sudul zonei muntoase de pe Marte, la est de craterul Huygens şi la nord de bazinul Hellas, scrie Science Alert.

Credit foto: NASA

Zona este una dintre cele mai vechi suprafeţe de pe Marte, cuprinsă între 3,5 – 4 miliarde de ani vechime. De asemenea, zona abundă de cratere. Morfologia văii cu râuri este dendritică, ce prezintă practic ramificaţii precum cele ale unui arbore. Conform topografiei observate în imagini, se pare că apa curgea din zonele înalte situate în partea stângă a imaginii către zonele mai joase aflate în partea dreaptă. Acestea râuri ar fi existat în urmă cu miliarde de ani, iar ceea ce putem observa în prezent sunt eroziuni ale apei. Sistemul de râuri de pe Marte este similar cu cele de pe Pământ.

Credit- ASA MGS MOLA Science Team

Unul dintre exemple fiind râul Yarlung Tsangpo din zona Tibetului, ce prezintă aceleaşi trăsături dendritice precum cele de pe Planeta Roşie. În cadrul unui comunicat de presă, ESA a afirmat că zonele erodate de pe Marte au fost realizate de curgerea apei râurilor, dar şi a ploilor masive.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

FOTO. Mai multe dovezi ale existenţei râurilor pe Marte, descoperite recent, sugerează o asemănare Terra

„Degetele” bizare de pe Marte. Experţii NASA cred că este dovada existenţei apei pe Planeta Roşie (FOTO)

Marte nu este atât de diferită de Pământ? Cum a arătat planeta roşie cu miliarde de ani în urmă – VIDEO

Cercetătorii au găsit urme ale unor inundaţii pe Marte. ”Nu a fost un simplu râu”

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase