Home » Știință » Calea alternativă de eliminare a emisiilor de dioxid de carbon: cărbunele ”reutilizabil”

Calea alternativă de eliminare a emisiilor de dioxid de carbon: cărbunele ”reutilizabil”

Calea alternativă de eliminare a emisiilor de dioxid de carbon: cărbunele ”reutilizabil”
Publicat: 03.03.2019
Savanţii au folosit metale lichide pentru a transforma dioxidul de carbon în cărbune lichid. Noua metodă poate fi folosită la temperatura camerei, cu un proces eficient şi la scară mare. Un alt beneficiu este al sarcinii electrice a carbonului, devenind un supercondensator, putând fi utilizat ca o componentă în vehiculele viitoare.

Cercetarea a fost condusă de savanţii de la RMIT University din Melbourne, Australia, şi publicată recent în Nature Communications.

Tehnologiile actuale de captare şi depozitare a carbonului se concentrează pe comprimarea CO2-ului într-o formă lichidă, fiind transportat într-un loc sigur şi injectat în pământ, scrie Science Daily

Implementarea acesteia aduce probleme de inginerie, de fezabilitate economică şi, desigur, probleme de mediu. Cercetătorul Torben Daeneke de la RMIT susţine că transformarea dioxidului de carbon în solid poate fi o abordare mai sustenabilă. 

„Deşi nu ne putem întoarce în timp, convertirea dioxidului de carbon înapoi în cărbune şi îngroparea lui este ca şi cum am da înapoi ceasul emisiilor”, a precizat acesta. „Până acum, dioxidul de carbon a fost convertit în stare solidă doar la temperaturi extrem de ridicate, făcând metoda nepotrivită pentru industrie. Prin folosirea metalelor lichide drept catalizator, am arătat că este posibilă convertirea gazului înapoi în carbon la temperatura camerei, într-un proces eficient, la scară industrială”, a adăugat acesta.

„Un beneficiu secundar al procesului este sarcina electrică pe care o capătă carbonul, devenind un supercondensator, astfel că ar putea fi utilizat pentru viitoarele vehicule”, a precizat Dorna Esrafilzadeh, autoarea principală a studiului. „De asemenea, procesul produce combustibil sintetic ca produs secundar, care ar avea aplicaţii industriale”, a mai precizat cercetătoarea.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Ninge ca în poveşti?! Nu prea. O regiune din Siberia se confruntă cu zăpadă neagră şi toxică

Anul în care Germania va renunţa definitiv la centralele electrice pe bază de cărbune

Premieră mondială: China a lansat o navă de marfă complet electrică, care, ironic, transportă cărbune

O nouă tehnologie de ”emisii negative” de carbon promite rezolvarea celei mai mari probleme de poluare a omenirii

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase