Home » Știință » Dacă propunerea de buget a lui Donald Trump rămâne, NASA poate finanţa o misiune crucială pe Marte despre care s-a vorbit foarte mult

Dacă propunerea de buget a lui Donald Trump rămâne, NASA poate finanţa o misiune crucială pe Marte despre care s-a vorbit foarte mult

Dacă propunerea de buget a lui Donald Trump rămâne, NASA poate finanţa o misiune crucială pe Marte despre care s-a vorbit foarte mult
Publicat: 14.03.2019
Misiunea, care ar putea fi lansată în 2026, include prelevarea unei mostre care va fi adusă pe Pământ pentru studiu în laboratoare. O astfel de misiune a fost frecvent discutată, dar nu a fost până acum inclusă într-o cerere a unui buget pentru agenţie.

Propunerea de buget a Statelor Unite pune accent pe componentele necesare pentru explorarea spaţială atât a Lunii cât şi a planetei Marte. „Luna este piatra de hotar; Marte este scopul final”, a precizat Jim Bridenstine, directorul NASA.

Conform propunerii de buget, NASA va cheltui 109 milioane de dolari în 2020 pe „activităţile viitoare de pe Marte”, o mare parte fiind centrată pe dezvoltarea proiectului de prelevare a unei mostre pe pe suprafaţa planetei vecine. Nivelul de finanţare va creşte cu sute de milioane de dolari în anii care vor urma, pentru continuarea misiunii, scrie Fox News.

Agenţia nu a publicat şi alte detalii cu privire la acest proiect. Pentru ştiinţa planetelor, propunerea de buget este în total 2,6 miliarde de dolari pentru anul fiscal 2020, care începe în octombrie 2019.

De asemenea, bugetul acoperă şi misiunea Mars 2020, care va fi lansată în vara anului 2020, iar roverul va amartiza pe 18 februarie 2021. Această misiune este mai uşoară decât proiectarea unui demers care să aducă pe Terra sol marţian. În acest caz, vehiculul trebuie să decoleze şi să scape de atracţia gravitaţională a Planetei Roşii, ceva ce până acum nu a fost realizat de nicio agenţie spaţială.

Propunerea de buget a preşedintelui american, Donald Trump nu reprezintă finanţarea pe care NASA o va primi; fondurile primite fiind determinate de Congres.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Dovezi ale unor râuri masive ce au existat pe Marte, prezentate într-o nouă imagine

De ce nu poate fi teraformată planeta Marte?

Roverul Opportunity al NASA a fost declarat oficial mort. Marea realizare a celui mai longeviv vehicul de pe Marte – FOTO

InSight a finalizat o etapă importantă a misiunii de pe planeta Marte

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase