Home » Știință » Riscurile la care sunt expuşi cei care consumă canabis au fost dezvăluite într-un nou studiu

Riscurile la care sunt expuşi cei care consumă canabis au fost dezvăluite într-un nou studiu

Riscurile la care sunt expuşi cei care consumă canabis au fost dezvăluite într-un nou studiu
Publicat: 26.03.2019
Descoperirea, publicată în The Lancet, adaugă la volumul din ce în ce mai mare de date care asociază canabisul cu o varietate de tulburări mintale.

„Folosirea canabisului cu o concentraţie mare de THC (compusul activ) are mai multe efecte dăunătoare asupra sănătăţii mintale decât utilizarea formelor mai slabe”, a precizat autorul principal, Marta Di Forti de la Institute of Psychiatry, Psychology and Neuroscience din cadrul King’s College London. „Descoperirile noastră indică pentru prima dată că efectele consumului de canabis influenţează incidenţa tulburărilor psihotice la nivelul populaţiei”, a adăugat Di Forti.

Studiul a găsit că în 11 oraşe sau regiuni din Europa şi o a doisprezecea din Brazilia, unul din cinci cazuri noi de psihoză au fost asociat cu consumul zilnic de canabis, iar unul din zece cu consumul canabisului concentrat, scrie Medical Xpress.

„Pe măsură ce statutul legal al canabisului se schimbă în multe ţări şi state şi începem să luăm în considerare proprietăţile medicinale pentru unele tipuri de canabis, este de o importanţă crucială să considerăm efectele adverse posibile care sunt asociate cu consumul zilnic, în special în varietăţile foarte concentrate”, a mai spus cercetătoarea.

Experţii au întocmit un set de date prin identificarea tuturor indivizilor din regiunile menţionate care au avut primul episod de psihoză în intervalul 2010-2015. Au găsit 901 de cazuri. Apoi aceştia au fost comparaţi cu 1.237 adulţi sănătoşi pentru a scoate în evidenţă factorii de risc asociaţi cu psihoza.

Toţi participanţii au oferit informaţii despre frecvenţa consumului de canabis sau a altor droguri. Savanţii au clasificat potenţa canabisului ca ridicată (cu o concentraţie de THC de peste 10%) sau scăzută (cu o concentraţie sub 10%).

Aproape 30% dintre pacienţii care au avut primul episod de psihoză erau consumatori zilnici de canabis, comparativ cu mai puţin de 7% din cei din grupul de control. În cazul celor ca consumau canabis mai concentrat, aceştia erau de 5 ori mai predispuşi la episoade de psihoză decât cei din grupul de control.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Berea din canabis a fost produsă în Canada

Prima ţară asiatică care legalizează canabisul în scop terapeutic

Piaţa marijuanei din Canada poate ajunge şi la 150 de miliarde de dolari

O premieră în ştiinţă. Beneficiile medicinale ale canabisului au fost separate de efectele halucinogene

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase