Home » Știință » Inovaţia care i-ar putea ajuta pe copiii care supravieţuiesc cancerului să nu ajungă adulţi infertili

Inovaţia care i-ar putea ajuta pe copiii care supravieţuiesc cancerului să nu ajungă adulţi infertili

Inovaţia care i-ar putea ajuta pe copiii care supravieţuiesc cancerului să nu ajungă adulţi infertili
Publicat: 26.03.2019
Oamenii de ştiinţă au descoperit că îi pot ajuta pe băieţii care suferă de cancer să îşi prezerve fertilitatea până la maturitate.

Unul din trei copii rămâne infertil din cauza tratamentului cu radiaţii sau a chimoterapiei care le salvează vieţile. 

Adulţii diagnosticaţi cu cancer au posibilitatea de a-şi îngheţa spermă, ovule sau embrioni, la clinici specializate. Pentru copiii care nu au ajuns la pubertate, acest fapt nu este posibil în prezent, potrivit Gândul.

Kyle Orwig, cercetător specializat în reproducere la Universitatea din Pittsburgh, a declarat că „problemele de fertilitate pentru copiii care suferă de cancer au fost ignorate până acum. Mulţi dintre noi visăm să creştem mari şi să ne facem propriile familii. Sperăm ca cercetările noastre să îi ajute pe cei mici să facă acest lucru”.

Procedura pe care Orwig şi echipa sa au utilizat-o a fost următoare: a fost prelevat ţesut testicular de la o mamuţă care nu ajunsese la perioada de pubertate. Ulterior, când animalul a ajuns în perioada mai sus menţionată, mostrele au fost implantate sub piele, unde au format spermă „activă”. Mai târziu, sperma obţinută a fost utilizată pentru o fertilizare în virtro, în urma căreia s-a născut Grady, o maimuţică femelă. 

Susan Taymans, reprezentant al Institutului Naţional de Sănătate a Copilului şi Dezvoltare Umană, este încrezătoare în acest studiu „Este

Deoarece experimentul s-a dovedit un succes, în următorii ani ar putea începe testele pe oameni.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase