Beresheet (Bereşeet), prima sondă israeliană lunară, nu a atins suprafaţa Lunii, satelitulul nostru natural. Astfel prima misiune organizată de această ţară, care a fost şi prima misiune în totalitate privată, s-a încheiat cu un eşec. Premierul Benjamin Netanyahu a anunţat, însă, că în doi ani va fi organizată o nouă misiune pe Lună.
Aselenizarea trebuia să aibă loc joi seara, în intervalul 22:05 - 22:25, însă modulul s-a prăbuşit pe suprafaţa Lunii în urma unor defecţiuni tehnice la motorul principal, iar conexiunea cu naveta s-a întrerupt. Vezi aici mai multe detalii despre eşecul primei misiuni a Israelului pe Lună.
Bereşeet (care înseamnă „geneză”, în ebraică), prima sondă israeliană către Lună, a fost lansată în spaţiu cu ajutorul unei rachete Falcon 9 a companiei spaţiale private americane SpaceX, deţinută de Elon Musk. Lansarea a fost efectuată în 21 februarie de la baza Cape Canaveral din Florida, potrivit Business Insider.
Săptămâna trecută, vehiculul a pătruns în orbita lunară, urmând ca în 11 aprilie să aselenizeze în Mare Serenitatis, în emisfera nordică a satelitului nostru natural. După intrarea în orbita lunară, Beresheet a realizat primele imagini cu partea nevăzută a Lunii. La începutul lunii martie a trimis primul selfie cu Pământul pe fundal, situat la 37.600 de kilometri distanţă.
Până în prezent, doar Rusia, SUA şi China au organizat misiuni pe Lună, aflată la o distanţă de 384.400 de kilometri de Pământ. Prăbuşirea sondei face ca Israelul să nu intre în acest grup select. Benjamin Netanyahu, prim-ministrul Israelului, a anunţat, însă, că în doi ani va fi organizată o nouă misiune pe Lună.
La bordul lui Bereşeet se afla un instrument de măsurare a câmpului magnetic al satelitului natural al Terrei, oamenii de ştiinţă de la Institutul de Ştiinţă Weizmann din Rehovot (Israel) sperând astfel să înţeleagă modul în care a apărut magnetismul rocilor de pe Lună şi cum s-a format satelitul nostru natural. Camerele şi transmiţătorii de pe sondă urmau să trimită în mod simultan imagini, clipuri video, precum şi informaţii către Terra, care au fost însă oprite din cauza defecţiunii.
Modulul mai avea la bord o capsulă a timpului care conţinea o Biblie, desene realizate de copii, cântece israeliene, memoriile unui supravieţuitor al Holocaustului, dicţionare în 27 de limbi şi un drapel israelian, toate în format digital, pe trei discuri.
Cea mai mică altitudine pe care o putea atinge robotul era de 211 de kilometri deasupra suprafeţei Lunii, iar cea mai mare era de 467 de kilometri.
Vehiculul a fost dezvoltat de compania nonprofit SpacelL şi Israeli Aerospace Industries, timp de opt ani, şi a costat 95 de milioane de dolari.
Misiunea era una privată, din donaţii, pornind de la concursul Google Lunar XPRIZE, care îşi propunea să recompenseze cu aproape 30 de milioane de dolari primul aparat privat care va reuşi să aselenizeze în 2018. Cum niciunul dintre participanţi nu s-a încadrat în termenul limită, echipa de la SpaceIL a continuat misiunea, care se ridică la un cost total de 100 de milioane de dolari, şi a cumpărat un loc la bordul unei navete SpaceX. O parte din banii necesari proiectului, respectiv 43 de milioane de dolari, au fost donaţi de miliardarul Morris Kahn, preşedinte al SpacelL.
Având circa 1,21 metri înălţime, un diametru de 1,82 de metri şi 585 de kilograme, Beresheet a fost considerată cea mai mică sondă proiectată până în prezent.
Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a fost arestat de autorităţile britanice după şapte ani petrecuţi în Ambasada Ecuadorului din Londra, au anunţat joi reprezentanţii poliţiei, relatează BBC şi Reuters, citate de Mediafax.
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, o informare meteo de ploi moderate cantitativ şi averse, însoţite de descărcări electrice, care vizează toate regiunile ţării până luni, la ora 10.00.
Copiii jurnalistului Jamal Khashoggi, ucis anul trecut în clădirea Consulatului saudit din Istanbul, au negat existenţa vreunei înţelegeri între ei şi autorităţile de la Riyad, după ce Washington Post a relatat că aceştia ar fi primit case şi sume de bani drept compensaţie, potrivit Reuters, citat de Mediafax.
Un clip electoral care conţinea o piesă de pe coloana sonoră a filmului "Cavalerul Negru: Legenda Renaşte", publicat de Donald Trump pe platforma de micro-blogging Twitter, a fost eliminat după ce compania Warner Bros. l-a acuzat pe preşedintele american de încălcarea drepturilor de autor, potrivit Mediafax.
Sfântul Nicolae, sărbătorit pe 6 decembrie, supranumit "Făcătorul de minuni" şi ocrotitorul celor săraci, este una dintre cele mai populare figuri ale creştinătăţii, numele lui fiind legat de dărnicie şi compasiune, dar şi de cadourile sau "nuieluşele" pe care le pune în ghetuţele copiilor.
Rămăşiţele Sfântului Nicolae, care a trăit în secolul al VI-lea sunt împrăştiate în mai multe locuri din lume, din cauza sau datorită faptului că acestea au trebuit transportate din cauza condiţiilor sociale şi politice în schimbare din Asia Mică.
Povestea lui Moş Crăciun îi atrage pe toţi, fie copii sau adulţi, dar câţi ştim, oare, povestea lui Krampus? Acesta este o creatură jumătate om, jumătate ţap care îl ajută pe Moş să îi pedepsească pe copiii răi.
2019 a fost anul în care o serie de specii considerate anterior dispărute au fost revăzute. Acest lucru reprezintă o mică bucurie, în contextul în care aproximativ un milion de specii de animale şi plante au fost catalogate în pericol de extincţie de către specialiştii de la Organizaţia Naţiunilor Unite, iar cauzele principale pentru această situaţie sunt reprezentate de reducerea habitatelor şi a ecosistemelor pe fondul vânătorii excesive, extinderii terenurilor agricole, care…
O serie de curenţi de meteori, printre care Perseidele, Luna albastră, patru Super Luni şi câteva planete „în opoziţie”, ceea ce le va face vizibile de pe Terra, se numără printre cele mai spectaculoase fenomene astronomice ale anului 2020. Cel mai mare eveniment al anului va avea loc chiar la finalul lui 2020: marea conjuncţie a lui Jupiter şi Saturn.
Fragmente ale unei noi specii de reptilă zburătoare, un pterozaur care a trăit în Cretaciul superior continental în zona de astăzi a Transilvaniei, au fost descoperite de o echipă de cercetători români şi americani.
Încoronarea lui Napoleon Bonaparte ca împărat al francezilor, la vârsta de 35 de ani, evenimentele din 1989 care au dus la căderea regimului comunist în România, destrămarea URSS şi moartea regelui Mihai I al României au fost câteva dintre evenimentele istorice importante care au avut loc în luna decembrie.
Având o mare diversitate a reliefului, România este locul în care pot fi vizitate o multitudine de obiective turistice, pline de istorie şi legende, dincolo de frumuseţea peisajului pe care îl oferă.
Multitudinea de informaţii la care suntem expuşi zilnic, la care se adaugă folosirea intensivă a diferitelor dispozitive tehnologice, precum smartphone-urile, au ca efect advers şi scăderea atenţiei şi a capacităţii de concentrare a oamenilor. Foarte mulţi indivizi se confruntă cu această situaţie, iar o serie de studii ştiinţifice au demonstrat că adulţii sănătoşi nu sunt capabili să se concentreze pe o sarcină mai mult de 20 de minute.