Home » Știință » Prima inimă umană vascularizată, realizată cu ajutorul unei imprimante 3D

Prima inimă umană vascularizată, realizată cu ajutorul unei imprimante 3D

Prima inimă umană vascularizată, realizată cu ajutorul unei imprimante 3D
Publicat: 16.04.2019
Prima inimă umană vascularizată realizată cu ajutorul unei imprimante 3D, pornind de la materialul biologic şi propriile celule ale pacientului, a fost prezentată, luni, de o echipă de cercetători de la Universitatea din Tel Aviv, Israel, potrivit The Jerusalem Post, citat de Mediafax.

Până de curând, specialiştii au reuşit să creeze cu ajutorul imprimantelor 3D doar ţesuturi simple, fără vase de sânge.

„Aceasta este pentru prima dată când cineva a conceput şi realizat la imprimantă o inimă completă, cu celule, vase de sânge, ventriculi şi camere”, a spus profesorul Tal Dvir, de la Universitatea din Tel Aviv şi Centrul Sagol pentru Biotehnologie regenerativă, coordonator al acestui studiu.

Informaţii despre studiu au fost publicate în Advanced Science.

Maladiile cardiace se situează pe primul loc în topul cauzelor de deces în SUA, iar, în Israel, pe locul al doilea, după cancer.

Transplantul este adesea singura soluţie pentru pacienţii cu insuficienţă cardiacă în ultima fază. Însă lista de aşteptare poate fi lungă, iar mulţi pacienţi mor fără nicio şansă.

„Această inimă este realizată din celule umane şi materiale biologice specifice pacientului. În tehnica noastră, aceste materiale sunt folosite ca cerneluri biologice, substanţe formate din zahăr şi proteine care pot fi utilizate pentru imprimarea 3D a unor modele de ţesuturi complexe”, a explicat Dvir.

„Rezultatele noastre demonstrează potenţialul abordării noastre în ceea ce priveşte crearea unor ţesuturi personalizate şi transplantul de organe în viitor”, a mai spus acesta.

La acest moment, inima creată de cercetătorii israelieni este de mărimea celei de iepure, dar specialiştii spun că o inimă umană standard poate fi obţinută prin aceeaşi tehnologie.

Potrivit lui Dvir, folosirea de material biologic prelevat de la pacient este crucială pentru un rezultat de succes.

Următorul pas este acela de a determina aceste inimi să se comporte ca cele umane. Iniţial, vor fi transplantate în organismele unor animale, apoi în cele ale unor pacienţi umani.

Dvir a mai spus că se aşteaptă ca tehnologia să fie una de rutină în spitale în aproximativ 10 ani.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase