Home » Știință » Mirosurile plăcute, precum ciocolata, te-ar putea ajuta să renunţi la ţigări

Mirosurile plăcute, precum ciocolata, te-ar putea ajuta să renunţi la ţigări

Publicat: 02.05.2019
Fumătorii ar putea renunţa mai uşor la ţigări dacă simt mirosuri plăcute, precum menta sau ciocolata, arată un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Pittsburg.
Mulţi fumători adulţi afirmă că vor să renunţe la acest viciu şi o parte dintre ei fac şi eforturi în acest sens. Jumătate dintre fumătorii care renunţă la ţigări se reapucă de acest obicei în circa două săptămâni, afirmă cercetătorii în studiul lor publicat în Journal of Abnormal Psychology, citat de Reuters.

„Există multe lucruri pe care oamenii le utilzează pentru a înlocui fumatul, incluzând produsele cu nicotină (guma cu nicotină, plasturii cu nicotină), medicaţia, dar şi abordările comportamentale, precum terapia comportamentală cognitivă şi meditaţia”, afirmă conducătorul studiului Michael Sayette, cercetător în psihologie la Universitatea din Pittsburg (SUA). Pentru cei mai mulţi, însă, acestea nu au efect şi ei se întorc la ţigări.

Studiul actual a fost efectuat pe 232 de fumători care nu încercau să renunţe la ţigări sau foloseau înlocuitori de tabac, precum gumă cu nicotină şi ţigări electronice.
 
Cercetătorii le-au cerut subiecţilor să nu fumeze cu opt ore înainte de experiment şi să aducă cu ei un pachet cu ţigările lor preferate şi o brichetă.
 
În timpul studiului, participanţii au fost puşi să miroasă diferite parfumuri considerate plăcute, precum ciocolata, mărul, menta, vanilia, sau neplăcute, precum substanţe chimice derivate din ciuperci. Voluntarii au mirosit apoi diferite tipuri de tabac, dar şi produse fără un miros specific. 
 
Cercetătorii le-au cerut apoi să aprindă o ţigară şi să o ţină în mâini, dar să nu fumeze. După 10 secunde, participanţii au evaluat verbal, pe o scară de 1 la 100, nevoia lor de a fuma înainte de a stinge şi arunca ţigareta.
 
Fiecare a primit apoi câte un recipient, la unii cu parfumul pe care ei l-au considerat cel mai agreabil, la alţii cu parfum de tabac sau fără niciun parfum. Au mirosit iar, precizând din nou pe aceeaşi scară nevoia lor de a fuma. Aceştia au continuat să miroasă recipientul pe care l-au primit, cât de mult au vrut, pe parcursul a cinci minute, iar la fiecare 60 de secunde clasificau nevoia lor de a fuma.
 
După aprinderea ţigaretei, scorul mediu de poftă a fost de 82,13. Apoi, indiferent de parfumul la care au fost expuşi la final, toţi participanţii au înregistrat o dorinţă diminuată de a fuma după ce au mirosit recipientul. În cazul celor care au mirosit parfumuri plăcute, dorinţa de a fuma s-a redus cu circa 19,3%, la parfumul de tabac s-a redus cu 11,7% şi la cei care au primit recipiente neutre s-a redus cu 11,2%.
 
Michael Sayette afirmă că, deşi cinci minute nu poate însemna mult timp, pot fi suficiente pentru a oferi fumătorilor o „fereastră critică” să regândească ceea ce fac şi la o situaţie în care riscul de recidivă este mare. 
 
Expunerea repetată la aceleaşi mirosuri plăcute ar putea diminua ulterior orice efect asupra poftelor de ţigară, a afirmat Timothy Baker, cercetător la Şcoala de Medicină şi Sănătate Publică de la Universitatea din Wisconsin – Madison, care nu a fost implicat în studiu.
 
Autorii studiului nu au încă o explicaţie pentru diminuarea dorinţei de a fuma ca urmare a expunerii subiecţilor la aceste parfumuri, de aceea sunt necesare noi cercetări în acest sens.

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase