Home » Știință » Depresia asociată cu dependenţa de substanţe accentuează riscul de suicid

Depresia asociată cu dependenţa de substanţe accentuează riscul de suicid

Depresia asociată cu dependenţa de substanţe accentuează riscul de suicid
Publicat: 03.05.2019
Psihologul Keren Rosner a precizat că multe persoane depresive recurg la consumul de droguri ca o alinare a suferinţei, însă metoda este una pasageră, care lasă o stare degradată după ce îşi pierde efectul. Depresia asociată cu dependenţa de droguri accentuează riscul de suicid, spune specialistul.

„Depresia şi episoadele depresive sunt de multe ori neglijate de persoanele care trec prin astfel de suferinţe, neglijate în sensul că nu apelează la specialişti, că nu îşi iau tratamentul şi nu fac psihoterapie care este foarte indicată şi benefică. Încă există prejudecata că depresia se poate trata >, însă nu devin îngrijoraţi când aceasta voinţă invocată nu apare sau nu are putere curativă. Voinţa nu poate să intervină pentru vindecare, pentru că depresivul nu are energia psihică pentru a-şi activa resursele interioare, nu poate”, a declarat, pentru MEDIAFAX, psihologul Keren Rosner.

Potrivit sursei citate, din nefericire, multe persoane din anturajul depresivului „îi ţin prelegeri despre faptul că viaţă este frumoasă şi că el ar trebui să se bucure de tot ce are”, în loc să îl încurajeze să se trateze.

„Dacă ar fi aşa simplu, am vorbi despre o tristeţe trecătoare, sau o dispoziţie depresivă, ceea ce este altceva decât depresia. Depresia este o boală care necesită îngrijiri speciale, psihoterapie şi tratament specific”, susţine Rosner.

Potrivit psihologului, mulţi depresivi încearcă să-şi „aline” suferinţa recurgând la alcool sau la droguri.

„Tocmai pentru că nu este tratată şi că este o problemă serioasă şi persistentă, subiectul încearcă în mod indirect să îşi aline suferinţa, să îşi inducă artificial o stare de bine sau o stare suportabilă. Astfel, ajung să apeleze la alcool, droguri, medicamente neprescrise de medic. Aceste > evident că sunt pasagere şi de obicei lasă o stare insuportabilă după ce îşi pierd efectul. Individul intră într-o capcană repetând comportamentul nociv cu speranţa că îşi ameliorează simptomele de durere psihică, disperare, gol afectiv, deznădejde, lipsă de speranţă. Intrând în această repetitivitate, ajunge dependent de substanţe, căutând starea de amorţeală afectivă sau euforia dată de ele”, explică Rosner.

Specialistul a mai subliniat că există şi situaţii în care consumul de droguri poate duce la depresie.

„Desigur, există şi situaţii inverse în care dependenţa de substanţe duce la depresie sau la alte probleme psihice. Oricum, depresia asociată cu consumul de substanţe, cu dependenţa de substanţe accentuează pericolul şi riscul de suicid şi duce la scăderea calităţii vieţii psihice. Este greu de înţeles, însă acestora nu le mai pasă de nimic”, a mai declarat psihologul.

Creatorul de modă Răzvan Ciobanu a murit, luni dimineaţa, într-un accident produs la intrarea în localitatea Săcele dinspre Năvodari, în judeţul Constanţa. Testul rapid indică prezenţa de droguri în sângele lui Răzvan Ciobanu. Acesta ar fi suferit de depresie, potrivit apropiaţilor lui.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase