Home » Știință » Aresenicul care contaminează apa potabilă cauzează probleme cardiace

Aresenicul care contaminează apa potabilă cauzează probleme cardiace

Aresenicul care contaminează apa potabilă cauzează probleme cardiace
Publicat: 09.05.2019
Consumul apei contaminate cu arsenic poate cauza subţierea muşchilor cardiaci în cazul tinerilor şi creşterea riscului de probleme cardiovasculare.

Arsenicul care contaminează sursele de apă potabilă este responsabil de subţierea pereţilor inimii în cazul tinerilor. O astfel de modificare asupra structurii inimii este asciată cu creşterea riscului maladiilor cardiovasculare, citează Medicalxpress un studiu recent.

„Oamenii care consumă apa din surse care nu au fost testate trebuie să fie conştienţi de faptul că arsenicul accentuează riscul de afecţiuni cardiovasculare. Testarea calităţii acestor surse este un pas critic în limitarea expunerii (la arsenic n.r.)”, a explicat dr. Gernot Pichler, cercetător principal al studiului.

Expunerea la arsenic se realizează cel mai desea prin consumul apei din zonele în care pânza freatică este contaminată. Studiul citat s-a concentrat pe studierea stării de sănătate a tinerilor care fac parte din triburile native americane din Oklahoma, Arizona, Dakota de Nord şi Sud. Studiul a constat în testarea de-a lungul a cinci ani a 1.337 de adulţi, cu vârsta medie de 30,7 ani. Nivelul de arsenic al acestora a fost măsurat prin analize de urină, în timp ce potenţialele transformări structurale la nivelul muşchiului cardiac au fost observate cu ajutorul ecocardiografiilor.

Dr. Pichler precizează că rezultatele studiului sunt limitate analiza concentraţiei de arsenic prin teste de urină, aceasta fiind singura metodă folosită de cercetători, şi de durata studiului, acesta întinzându-se doar pe cinci ani, neputând să obţină rezultate concludente asupra expunerii la aersenic de-a lungul întregii vieţi. În ciuda acestor limite, dr. Pichler este de părere că rezultatele obţinute în cadrul studiului pot fi generalizate pentru milioane de oameni din comunităţile în care sursele de apă sunt contaminate cu arsenic.

„Studiul ridică întrebarea dacă modificările asupra structurii inimii sunt reversibile dacă este limitată expunerea subiecţilor la arsenic. Calitatea surselor de apă ale unor comunităţi studiate s-a modificat, astfel este important să stabilim impactul asupra stării de sănătate pe care reducerea cantităţii de arsenic o poate avea”, explică dr. Pichler.

„Aceste studii (precum cel citat n.r) sunt foarte importante în contextul în care maladiile cardiovasculare rămân cea mai importantă cauză a deceselor premature la nivel global şi milioane de indivizi sunt expuşi la arsenic sau alte metale grele”, a explicat dr. Rajiv Chowhury, medic cardiolog.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase