Home » Știință » Medicii chinezi folosesc implanturile pentru a trata dependenţa

Medicii chinezi folosesc implanturile pentru a trata dependenţa

Medicii chinezi folosesc implanturile pentru a trata dependenţa
Publicat: 12.05.2019
Stimularea cerebrală profundă (DBS) este o tehnică dezvoltată în China şi care presupune utilizarea unor implanturi cerebrale în vederea controlării diferitelor dependenţe

Medicii chinezi au dezvoltat tehnica de stimulare cerebrală profundă (DBS) pentru a ajuta persoanele care se luptă cu dependenţele, notează Futurism. Procedura a născut vii controverse în lumea medicală, fiind văzută de mulţi specialişti ca prea periculoasă. Pe de altă parte, unii specialişti sunt de părere că stimularea cerebrală profundă cu ajutorul unor implanturi poate reprezenta o soluţie pentru tratarea Alzheimerului sau depresiei.

Condorm unui comunicat de presă emis de către Spitalul Ruijin din Shanghai, medicii specialişti au pus un implant electronic în creierul unui pacient depedent de metamfetamină. Aceştia susţin că procedura are rezultate pozitive uimitoare.

„Îţi controlează fericirea, furia, tristeţea sau bucuria”, a declarat pacientul supus procedurii experimentale. Alte studii efectuate în China, care au utilizat tehnica de stimulare cerebrală profundă, au avut rezultate mai puţin optimiste. Iar două studii efectuate pe teritoriul american, focusate pe tratarea alcolismului, au fost abandonate. Motivul fiind că tehnica presupunea riscuri mult prea mari, care nu puteau fi justificate.

Criticile faţă de stimularea cerebrală profundă vin din mai multe direcţii. Astfel, unii cercetători sunt de părere că procedura ridică riscuri în ceea ce priveşte integritatea creierului, prin apariţia hemoragiilor şi infecţiilor sau a altor efecte asupra sănătăţii.

Unii cercetători argumentează că nu s-a stabilit încă relaţia dintre aplicarea tehnicii şi dependenţa de droguri, testele pe animale oferind rezultate neconcludente. „Ar fi fantastic dacă ar exista un întrerupător (care să controleze dependenţa), dar în acest moment reprezintă doar o fantezie”, a declarat Adrian Carter, şeful catedrei de ştiinţe neurologice de la Universitatea Monash din Melbourne.

Citeşte şi:

 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase