Home » Știință » Markerii genetici ascociaţi cu acest sindrom cresc şansele de suicid

Markerii genetici ascociaţi cu acest sindrom cresc şansele de suicid

Markerii genetici ascociaţi cu acest sindrom cresc şansele de suicid
Publicat: 19.05.2019
Riscul de suicid în rândurile celor care suferă de sindromul stresului post traumatic este mult mai ridicat faţă de populaţia generală. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că identificarea celor care au un risc mai mare este posibilă datorită unui marker genetic specific.

Un studiu recent publicat în Proceedings of the National Academy of Science de către o echipă de la Universitatea Yale susţine că a fost identificat markerul genetic care, corelat cu sindromul stresului post traumatic (PSTD), duce la o creştere a riscului de suicid, notează Medicalxpress.

Cercetătorii au folosit tomografia cu emisie pozitronică pentru a măsura nivelul receptorului metabotropic glutamat-5 (mGluR5), despre care se ştie că joacă un rol important în apariţia anxietăţii şi a schimbărilor bruşte de stare. Iar în urma scanărilor a două grupuri, unul de control şi unul experimental, format din persoane care suferă de PTSD, au aflat că există o corelaţie între PTSD şi intenţiile suicidale, aceasta fiind realizată prin niveluri ridicate de mGluR-5.

În prezent, în Statele Unite există două tratamente aprobate de autorităţi pentru ţinerea sub control a sindromului stresului post-traumatic, dar, din păcate, pentru a afla dacă şi în ce măsură sunt eficiente pot dura luni. Timp pe care unii pacienţi nu îl au la îndemână. Pentru a explica pentru înţelesul tuturor modul în care acţionează PTSD, co-autoarea studiului, dr. Irina Esterlis, realizează o comparaţie între PTSD şi tensiunea sanguină ridicată. Astfel, ea spune că în cazul tensiunii poţi lua medicaţie care să te ajte într-un  timp foarte scurt cu problema, în timp ce problemele cauzate de stresul post traumatic sunt prea complxe pentru a fi tratate într-un timp foarte scurt, doar cu o pastilă.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase