Home » Știință » A fost fabricată bere cu ajutorul unei drojdii vechi de 5.000 de ani

A fost fabricată bere cu ajutorul unei drojdii vechi de 5.000 de ani

A fost fabricată bere cu ajutorul unei drojdii vechi de 5.000 de ani
Publicat: 26.05.2019
O echipă formată din microbiologi, arheologi şi berari a reuşit să creeze o bere folosind drojdie extrasă din nanoporii unor vase antice.

O echipă formată din arheologi, microbiologi şi berari a reuşit să creeze o bere care foloseşte ca agent de fermentare un tip de drojdie veche de 5.000 de ani, conform Science Alert

Drojdia folosită în acest proiect a fost celectată din nonoporii unor vase despre care arheologii au dedus că au fost folosite pentru a produce bere. Echipa care a colaborat la acest proiect este de părere că drojdia folosită ar trebui să ofere berii un gust similar berii antice. „Cea mai mare surpriză este că coloniile de drojdie au supravieţuit în vase pentru mii de ani… aşteptând să fie recoltată şi folosită”, a declarat microbiologul Ronen Hazan, de la Universitatea Ierusalim.

Deşi foloseşte drojdie veche de câteva mii de ani, berea produsă nu are în mod obligatoriu şi acelaşi gust, acest lucru se datorează faptului că pentru producerea lotului iniţial, echipa a folosit tehnici şi ingrediente moderne, care influenţează proprietăţile produsului final.

Tipul de drojdie folosit a fost recoltat din patru situri arheologice din Israel, cel mai vechi fiind plasat în jurul anului 3000 înaintea erei noastre, provenind din coloniile originale de drojdie care se aflau în respectivele vase.

În lumea antică, berea juca un rol foarte important, adesea fiind considerată mult mai sigură pentru consum decât apa. De asemenea, berii îi erau atribuite proprietăţi magice, fiind adesea folosită ca ofrandă pentru divinitate sau chiar ca leac.

Pe lângă reuşita de a produce o bere asemănătoare celei din urmă cu 5.000 de ani, echipa a mai reuşit o performanţă. Aceasta este legată de faptul că eforturile lor reprezintă un succes al arheologiei experimentale, care îşi propune recrearea şi înţelegerea condiţiilor de viaţă din trecut.

Citeşte şi:

Beneficiul neştiut al berii. Cercetătorii ne îndeamnă să o consumăm regulat

Până în duminica Paştelui, acest bărbat ţine post doar cu bere

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase