Home » Știință » Inovaţie revoluţionară! Un plasture implantat în inimă ar putea ajuta oamenii care au suferit un infarct – FOTO

Inovaţie revoluţionară! Un plasture implantat în inimă ar putea ajuta oamenii care au suferit un infarct – FOTO

Publicat: 06.06.2019
Un plasture cardiac care conţine milioane de celule stem umane poate ajuta la repararea leziunilor provocate de un infarct, potrivit unor oameni de ştiinţă din Marea Britanie.

Având mărimi de 3 centimetri pe 2 centimetri, aceşti plasturi au fost crescuţi în laborator din mostre de celule de la pacienţi, urmând a se transforma în muşchi cardiac funcţional, potrivit BBC.

Aceştia eliberează, de asemenea, chimicale care repară şi regenerează celulele existente ale inimii afectate de un infarct.

Testele efectuate pe şoareci au arătat rezultate promiţătoare şi sigure, după cum au afirmat experţi ai Imperial College London la o conferinţa despre inimă organizată de British Cardiovascular Society la Manchester.

Testele clinice pe oameni ar trebui să înceapă în următorii doi ani.

Plasturele creat în laborator / Credit foto: British Heart Foundation,Sian Harding

Un infract se produce atunci când o arteră înfundată blochează fluxul de sânge către muşchiul inimii, lipsindu-l de oxigen şi substanţele nutritive. Acest lucru afectează capacitatea de pompare a inimii şi duce către insuficienţă cardiacă incurabilă. Numai în Marea Britanie, insuficienţa cardiacă afectează circa 920.000 de persoane. În România, circa un milion de persoane suferă de această boală, iar potrivit specialiştilor în domeniu din ţara noastră, în lipsa unor programe de prevenire, depistare precoce şi urmărire, şansele de supravieţuire la 10 ani ale persoanelor cu insuficienţă cardiacă sunt de doar 20%.

„Într-o bună zi, sperăm ca aceşti plasturi cardiaci să fie adăugaţi pe lista de tratamente pe care medicii pot să le prescrie în mod obişnuit pacienţilor, după un infarct”, a declarat Richard Jabbour, cercetător şi medic.

„Am putea prescrie unul dintre aceşti plasturi, pe lângă medicamente, pentru cineva cu insuficienţă cardiacă, pe care l-aţi putea lua de pe un raft şi implanta direct la persoana în cauză”, a adăugat el.

La rândul său, profesorul Metin Avkiran, de la British Heart Foundation (BHF), instituţia care a finanţat cercetarea, a afirmat că „insuficienţa cardiacă este o condiţie debilitantă şi în continuă schimbare, pentru care nu există tratament, ceea ce face ca sarcinile zilnice să fie incredibil de dificile. Dacă putem pune un plasture pe inimă şi să o ajutăm să se vindece, putem transforma perspectivele acestor oameni”, a adăugat el.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Şapte mituri despre insuficienţa cardiacă

 
Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase