Home » Știință » Un nivel mare de fier în sânge combate anemia, dar are alte efecte adverse

Un nivel mare de fier în sânge combate anemia, dar are alte efecte adverse

Publicat: 27.06.2019
Un studiu global despre rolul pe care fierul îl joacă în 900 de boli a dezvăluit efectele pe care îl au atât nivelurile ridicate de fier din organism, cât şi nivelurile scăzute, iar rezultatele sunt surprinzătoare.

Potrivit studiului internaţional condus de cercetători de la Imperial College London, Universitatea din Australia de Sud (UniSA) şi Universitatea din Iordania, persoanele cu un nivel ridicat de fier în sânge nu sunt protejate numai împotriva anemiei, ci prezintă şi un risc scăzut de a avea un colesterol ridicat, potrivit Eurek Alert.

În studiul lor publicat săptămâna trecută în jurnalul PLOS Medicine, cercetătorii au folosit date genetice şi clinice de la circa 500.000 de oameni, analizând rolul pe care fierul din sânge îl are asupra sănătăţii.

În contextul în care, la nivel mondial, există 1,2 miliarde de oameni cu anemie, condiţie care dacă nu este tratată creează mari probleme de sănătate, deficitul de fier a fost bine documentat de-a lungul anilor.

Noul studiu a scos însă la iveală că fierul în exces în organism poate duce la apariţia bolilor de ficat, a diabetului şi a unor afecţiuni cardiace.

Potrivit dr. Beben Benyamin, specialist în genetică în cadrul UniSA şi unul dintre autorii cercetării, între 25 % şi 65% dintre diferenţele dintre nivelurile de fier ale indivizilor sunt datorate factorilor genetici.

„Am utilizat o metodă statistică, numită randomizare mendeliană, care implică informaţii genetice, pentru o mai bună estimare a legăturii de cauzalitate dintre nivelul de fier şi 900 de boli şi probleme de sănătate. Prin asta, am descoperit o legătură între excesul de fier şi un risc redus de hipercolesterolemie”, a afirmat acesta.

Dr. Benyamin subliniază că descoperirea este extrem de importantă în contextul în care „nivelul ridicat de colesterol este un factor major (de risc n.r.) în bolile cardiovasculare şi accidentul vascular cerebral, provocând 2,6 milioane de decese pe an, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii”. 

Cercetarea a scos, însă, la iveală că un nivel ridicat de fier în sânge duce la un risc mai mare de infecţii bacteriene ale pielii, precum celulită infecţioasă şi abcese.

Celulita infecţioasă, o infecţie bacteriană a pielii, afectează circa 21 de milioane de persoane în fiecare an şi provoacă anual circa 17.000 de decese, la nivel moondial.

„În acest studiu am oferit dovada că fierul este asociat cu anumite afecţiuni. Următorul pas este să investigăm, prin studii clinice, dacă manipularea directă a nivelului de fier îmbunătăţeşte starea de sănătate”, a precizat geneticianul Beben Benyamin.

Vă recomandăm să citiţi şi:

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase