Home » Știință » Un gaz toxic, cheia spre găsirea vieţii extraterestre

Un gaz toxic, cheia spre găsirea vieţii extraterestre

Un gaz toxic, cheia spre găsirea vieţii extraterestre
Publicat: 30.06.2019
Fosfina este un gaz toxic cu un miros foarte neplăcut, iar oamenii de ştiinţă sunt de părere că ar putea fi folosită pentru a găsi viaţa extraterestră.

Căutarea vieţii extraterestre se dovedeşte a fi o sarcină foarte complexă  şi care până acum nu a dus la rezultate promiţătoare. Cauzele pot fi multiple, de la limite acordate acestei activităţi, la limitările cauzate de către echipamentele folosite şi chiar legate de ceea ce caută oamenii de ştiinţă. Deşi ultimul motiv poate părea nerealist, până la urmă xenobiologii caută viaţa extraterestră, şi nu trebuie să uităm că nu ştim cum ar putea arăta formele de viaţă care au urmat o altă cale evolutivă faţă de viaţa de pe planeta noastră.

În aceste condiţii, oamenii de ştiinţă sunt nevoiţi să îşi încerce norocul cu tot felul de teorii care se bazează, într-o mai mică sau mai mare măsură, pe ceea ce ştim despre evoluţia vieţii pe Terra. „Vânătoarea” vieţii extraterestre se concentrează pe căutarea apei , pe identificare lumilor care se află în „zona vieţii”, distanţa la care apa poate exista în formă lichidă sau a diferiţilor compuşi organici care reprezintă „cărămizile” vieţii biologice aşa cum o ştim.

Deoarece nu ştiu ce ar trebui să caute, cercetătorii trebuie să vină cu soluţii care să limiteze indiciile vieţii extraterestre pe care să le caute. Una dintre aceste soluţii a fost înaintată de către Clara Sousa-Silva, expertă în astrofizică moleculară. Mai exact, ea a propus căutarea semnăturii chimice a fosfinei, notează Live Science.

Deşi este o alegere cel puţin neobişnuită, cel puţin în raport cu celelalte soluţii înaintate până acum, are parte de o un avantaj semnificativ, mai exact, nu poate oferi rezultate pozitive false. Mai exact, dr. Sousa-Silva este de părere, pornind de la ceea ce ştim despre fosfina de pe planeta noastră, că ea apare doar produsă de organismele vii, în mediile cu oxigen puţin.

„Se pare că orice urmă detectabilă a acestui compus pe suprafaţa unei lumi cu climă temperată poate fi produsă doar de către viaţa biologică”, explică dr.Clara Sousa-Silva.

Citeşte şi:

 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase