Home » Știință » Ce băutură ameliorează ”arsura” cauzată de mâncărurile picante?

Ce băutură ameliorează ”arsura” cauzată de mâncărurile picante?

Ce băutură ameliorează ”arsura” cauzată de mâncărurile picante?
Publicat: 04.08.2019
Responsabilă de senzaţia de arsură la nivelul papilelor gustative este capsaicina, o moleculă care se găseşte şi în ardeii iuţi.

Într-un studiu desfăşurat de către o echipă de cercetători de la Universitatea Penn State din Pennsylvania, Statele Unite, s-a încercat identificarea acelor băuturi eficiente în calmarea senzaţiei de arsură provocată de alimentele picante, notează Futurity.

John Hayes, conferenţiar universitar al catedrei de ştiinţe alimentare şi director al Centrului de Evauare Senzorială din cadrul Universităţii State Penn, explică faptul că în ceea ce priveşte calmarea senzaţiilor de arsură există o mutitudine de poveşti, datele ştiinţifice cantitative par a lipsi.

Iniţial, cercetătorii de la Centrul pentru Evaluare Senzorială nu au intenţionat să studieze această problemă, ci să rezolve o altă situaţie care apărea în cadrul altor experimente. Astfel, unul dintre cercetători a încercat să identifice o soluţie petru acei subiecţi care acuzau senzaţii acute de arsură din cauza mostrelor oferite.

În mod evident, acest studiu a stabilit faptul că laptele este cel mai eficient remediu împotriva capsaicinei şi a efectelor sale, însă, oamenii de ştiinţă şi-au extins experimentele şi spre alte categorii de băuturi.

Experimentul a implicat un chestionar cu două întrebări: „Îţi place mâncarea picantă?” şi „Cât de des mânânci mâncăruri picante?”. După care subiecţilor li s-a cerut să evalueze senzaţia de arsură după consumarea unor mix de Bloody Mary picant la diferite intervale de timp. Cercetătorii au sperat să identifice o corelaţie între percepţia senzaţiei de arsură şi consumul mâncărurilor picante, dar, în urma datelor colectate, o asemenea relaţie nu a putut fi stabilită.

Cercetătorii au stabilit că băuturile acidulate precum berea, sucurile carbogazoase sau apa minerală carbogazoasă au cea mai redusă eficienţă în calmarea papilelor gustative. De asemnea, oamenii de ştiinţă au aflat că în cazurile în care berea conţinea alcool, etanolul din aceasta ar fi amplificat senzaţiile produse de capsaicină.

În cazul unor băuturi energizante, oamenii de ştiinţă au concluzionat că acestea nu îndepărtează capsaicina de pe papilele gustative. De fapt, reducerea senzaţiei de arsură vine pe fondul „acoperirii” acesteia de către senzaţia de dulce.

Dr. John Hayes este convins de faptul că modul în care acest experiment a fost proiectat aduce un factor de noutate în ceea ce priveşte eforturile de cercetare din domeniul ştiinţelor alimentare. Astfel, în acest studiu pentru testarea efectului capsaicinei, cercetătorii au folosit Bloody Mary picant în locul apei plate şi a extractului de capsaicină. De asemenena, dr. Hayes a declarat că toate lichidele testate pot fi găsite pe rafturile supermarket-urilor.

Citeşte şi:

Ce calităţi au bărbaţii care preferă mâncarea picantă?

De ce nu este bine să bei apă după ce ai mâncat picant? Ce lichid ar trebui să consumi – VIDEO

Persoanele care consumă alimente picante trăiesc mai mult. Care este explicaţia cercetătorilor

Efectele mâncării picante asupra organismului

 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase