Home » Știință » După trei ani de teste pe oameni, cercetătorii chinezi au anunţat o nouă metodă de a trata dependenţa de droguri

După trei ani de teste pe oameni, cercetătorii chinezi au anunţat o nouă metodă de a trata dependenţa de droguri

După trei ani de teste pe oameni, cercetătorii chinezi au anunţat o nouă metodă de a trata dependenţa de droguri
Publicat: 06.07.2019
Cercetători din China au testat o nouă metodă de tratament a dependenţei de droguri. Este vorba de un tratament cu ajutorul ochelarilor virtuali (VR).

La cercetare au participat aproximativ o mie de oameni, dependenţi de droguri, care au urmat acest tratament – experiment timp de opt luni, potrivit Rador. În timpul experimentului, participanţilor li s-au arătat prin intermediul ochelarilor VR diferite scene legate de droguri. În acest timp au fost urmărite mişcările ochilor lor cu ajutorul unui detector cu raze infraroşii. Cercetătorii au analizat cât timp pacientul priveşte un anume element al videoclipului, de aici puteau să tragă concluzii privind lucrurile care îl interesează mai mult sau mai puţin. Concomitent, li s-a măsurat pulsul şi rezistenţa pielii, li s-a scanat dilatarea pupilelor pacienţilor. 

Cercetătorii chinezi conduşi de Xu Ting, de la Institutul de Reabilitare Quingdong din Shanghai, au aflat şi analizat, astfel, reacţiile psihologice ale subiecţilor tratamentului. Concluzia lor a fost că la 70% dintre cei aproximativ o mie de participanţi care au experimentat tratamentul cu ajutorul ochelarilor virtuali (VR) a scăzut dorinţa de a apela la droguri.

Xu Ting a afirmat că se pot folosi şi metode tradiţionale, care constau în prezentarea pacienţilor obiecte care par a fi droguri, pentru a genera tentaţia de le a folosi, dar aceste metode nu sunt ideale, pentru că stimulul nu este suficient de real. Pe de altă parte, în astfel de poziţii nu se pot urmări cu exactitate mişcările ochilor, ceea ce îngreunează formularea unor concluzii corecte. 

Spre deosebire de metodele tradiţionale, tehnologia VR asigură un mediu real, interactiv, de exemplu se proiectează în faţa pacientului o petrecere sau o cârciumă. După crearea stimulului prin tehnologia VR sunt prezentate pacientului aflat sub tratament consecinţele negative ale consumului de droguri: boală, familii distruse, sinucidere. Scopul este că prin alăturarea efectelor abuzului de droguri să se genereze o reacţie de respingere faţă de acestea. De asemenea, cu ajutorul tehnologiei VR sunt arătate pacienţilor şi scene liniştitoare, peisaje frumoase ca să-i ajute pe bolnavi să diminueze tensiunea şi frustrarea acumulată în ei.

Acest tratament a fost testat timp de trei ani, participanţii la el fiind împărţiţi în grupe ce au urmat terapia timp de opt luni.

 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase