Home » Știință » Simplificarea modului în care tipurile de cancer sunt catalogate ar putea salva mai multe vieţi

Simplificarea modului în care tipurile de cancer sunt catalogate ar putea salva mai multe vieţi

Simplificarea modului în care tipurile de cancer sunt catalogate ar putea salva mai multe vieţi
Publicat: 06.07.2019
Un reputat doctor este de părere că sistemul de catalogare al tipurilor de cancer este învechit şi că simplificarea numelor poate conduce la un număr mai mare de vieţi salvate.

Dr. Colin C. Pritchard, de la Univeristatea Washington şi şef a Departamentului de Diagnoză a Institutului Brotman Baty, este de părere că sistemul actual prin care sunt denumite şi catalogate tipurile de cancer este învechit şi, în unele cazuri, chiar dăunător, impunându-se trecerea la un sistem mai simplu de catalogare, notează Medicalxpress.

Un astfel de exemplu în care sistemul de catalogare a tipurilor de cancer se dovedeşte a fi depăşit şi chiar periculos este cel al sindromului cancerului ereditar de sân şi ovarian. Dr.  Colin C. Pritchard explică că această denumire se dovedeşte a conduce pacienţii şi chiar medicii spre concluzia că doar femeile pot dezvolta acest tip de cancer. În realitate, mutaţiile BRCA1 şi BRCA2, care sunt răspunzătoare de apariţia acestor tipuri de cancer, afectează bărbaţi şi femei deopotrivă. 

Mutaţiile BRCA1 şi BRCA2 sunt răspunzătoare pentru producerea proteinelor responsabile pentru apariţia cancerului ovarian şi de sân. Mai puţin cunoscut este faptul că aceleaşi proteine pot cauza apariţia cancerelor pancreatic, al prostatei şi chiar a unor forme de leucemie.

În cazurile în care cele două mutaţii sunt descoperite în cazul unei femei, foarte rar se ajunge la situaţia în care bărbaţilor cu care este înrudită să li se recomande sau chiar să facă aceleaşi analize. De curând, ghidurile de diagnosticare a cancerului de prostată includ şi testarea pentru BRCA1 şi BRCA2.

Iar în cazurile în care testarea se realizează şi acei bărbaţii testaţi au rezultate pozitive pentru BRCA1 şi BRCA2, din cauza preconcepţiilor că genele sunt transmise de la mame către fiice, nu iau măsuri pentru a preveni o posibilă apariţie a cancerului.

Scopul dr. Colin C. Pritchard atunci când a publicat articolul său în revista Nature a fost de a atrage atenţia colegilor săi asupra sistemului actual folosit şi limitărilor acestuia, dar şi a publicului larg, legat de pericolul cancerului şi a luării unor decizii legate de starea de sănătate prezentă sau viitoare pe baza unor generalizări sau informaţii greşite.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase