Home » Știință » Copacii, inspiraţie pentru un sistem inovativ de transport al apei

Copacii, inspiraţie pentru un sistem inovativ de transport al apei

Publicat: 11.07.2019
Folosind modul în care copacii reuşesc să ridice apa împotriva gravitaţiei, o echipă de cercetători a inventat un sistem nou de transport al apei.

Pentru cercetători şi inventatori, natura a reprezentat mereu o sursă de inspiraţie. Unul dintre cazurile în care natura a servit drept inspiraţie pentru oamenii de ştiinţă este cel al unei echipe chineze care susţine că a reuşit să creeze un sistem de transport al apei într-un mod similar cu cel în care copacii fac acelaşi lucru în interiorul lor.

Acest sistem de transport al apei are două mari componente: o parte formată din aerogel, un material obţinut prin uscarea gelurilor umede în condiţii specifice, şi un înveliş din nanotuburi de carbon care să colecteze lumina solară şi să transforme apa în vapori.

„Metoda noastră de pregătire este universală şi poate fi folosită la scară industrială”, a explicat dr. Aiping Liu de la Universitatea Zhejiang pentru Phys.

Sistemul proiectat de către Aiping Liu şi Hao Bai, de asemenea de la Zhejiang University, este plasat într-un container din sticlă. Atunci când este pus în funcţiune sistemul, apa circulă în sus, în sens contrar atracţiei gravitaţionale, datorită forţelor capilare, capacitatea unui corp poros sau a unui tub de a atrage un lichid. Ajunsă în punctul maxim al sistemului, apa este transformată în vapori, lasând în urmă orice substanţe periculoase. Apa se condensează ulterior pe pereţii din sticlă ai containerului şi apoi este colectată într-un rezervor.

Crearea unui sistem eficient de transport s-a dovedit a fi o provocare pentru oamenii de ştiinţă, proiecte anterioare având dificultăţi în producerea unor sisteme care să transporte apa pe distanţe mai lungi sau în ceea ce priveşte viteza. De asemenea, tipul apei transportate se dovedea a creea probleme, cele mai bune rezultate fiind obţinute cu apa dulce, în timp ce apele reziduale sau cele cu o salinitate mare ridicau dificultăţi.

Acest nou sistem arată îmbunătăţiri la toate aceste capitole, reuşind un flux ascendent de aproximativ 10 centimetri în primele 5 minute şi 28 de centrimetri după 8 ore. Testele arată că tipul apei folosite nu reprezintă o problemă pentru acest sistem.

Citeşte şi:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase