Home » Stiinta » Ipoteză: găurile negre supermasive sunt stelele întunecate care au intrat în colaps

Ipoteză: găurile negre supermasive sunt stelele întunecate care au intrat în colaps

Autor: Adrian Popovici 07.24.2019
Ipoteză: găurile negre supermasive sunt stelele întunecate care au intrat în colaps
Stelele negre sunt un obiect cosmic ipotetic, care sunt menţinute în echilibru gravitaţional de către particulele de materie întunecată în loc de energia emanată de către reacţiile nucleare.

Găurile negre supermasive sunt unele dintre cele mai periculoase obiecte din Univers, exercitând o forţă de atracţie pe lângă care atracţia gravitaţională a Soarelui nostru este insignifiantă. De exemplu, în mijlocul galaxiei noastre se află o astfel de gaură neagră supermasivă.

În ciuda faptului că studiul acestor obiecte cosmice se întinde deja pe câteva decenii, originea acestora încă rămâne neclară, astronomii propunând diferite teorii care ar putea să explice formarea găurilor negre supermasive.

Una dintre aceste teorii poate fi considerată îndrăzneaţă deoarece explică apariţia găurilor negre supermasive pornind de la stelele negre, notează Futurism. Aceste stele negres sunt clasificate de către cercetători ca fiind obiecte ipotetice. Ele sunt clasificate astfel deoarece teoriile şi calculele sugerează că acestea ar fi existat în era de după Big Bang, în urmă cu aproximativ 13.75 miliarde de ani. Din păcate, până în acest moment, oamenii de ştiinţă nu au reuşit să identifice o lumină sau un semnal radio atât de vechi.

Ce sunt stelele negre?

Până acum am stabilit că aceste stele negre sunt obiectul speculaţiilor ştiinţifiice. Oamenii de ştiinţă care au propus acest concept explică faptul că aceste stele foloseau particulele de materie întunecată pentru a împiedica colapsul gravitaţional. Stelele pe care le putem observa cu ochiul liber folosesc energia produsă de reacţiile nucleare pentru a se menţine în echilibru  şi a nu intra în colaps datorită masei propii.

Numele de stea neagră vine de la particulele de materie întunecată, de fapt, oamenii de ştiinţă explică faptul că aceste stele ar putea fi de 10 miliarde de ori mai luminoase decât Soarele nostru şi cu o masă de 10 milioane de ori mai mare. 

În ceea ce priveşte compoziţia acestor stele, cercetătorii argumentează că avea în cea mai mare parte acestea erau formate din hidrogen şi heliu. Atâta vreme cât particulele de materie întunecate erau prezente steaua putea să se extindă şi să atingă dimensiuni uriaşe chiar şi faţă de cele mai mari stele care populează Universul nostru în prezent.

„Dacă o stea neagră cu masa a unui milion de stele ar fi găsită, având o vârstă comparabilă cu cea a universului, este clar că soarta acesteia a r fi fost să devină o gaură neagră supermasivă”, explică Katherine Freese, fiziciană de la Universitatea Michigan.

 

Citeşte şi:

”Cum să scapi dintr-o gaură neagră”: un studiu aduce noi indicii cu privire la un proces fundamental al acestor corpuri

Aceasta ar putea fi prima imagine cu naşterea unei găuri negre

Universul primoridal era luminat de un quasar ce are în centrul său o gaură neagră supermasivă