Home » Știință » O planetă potenţial locuibilă, descoperită aproape de Sistemul nostru Solar. Este de şase ori mai mare decât Terra şi poate avea apă

O planetă potenţial locuibilă, descoperită aproape de Sistemul nostru Solar. Este de şase ori mai mare decât Terra şi poate avea apă

Publicat: 02.08.2019
O planetă potenţial locuibilă, cu o masă de aproximativ şase ori mai mare decât cea a Terrei, a fost descoperită la doar 31 de ani lumină de Sistemul nostru Solar, potrivit unui comunicat al NASA, citat de space.com.

Exoplaneta GJ 357d orbitează o mică stea, GJ 357, cu mult mai redusă în dimensiuni decât Soarele nostru, la fiecare 55,7 zile.

Echipa de cercetători care a făcut descoperirea a anunţat într-un comunicat că exoplaneta ar putea furniza „condiţii similare Terrei”.

„Cu o atmosferă densă, planeta GJ 357d ar putea conţine apă în stare lichidă la suprafaţă, similar Terrei, şi am putea detecta urme ale vieţii cu ajutorul telescoapelor”, a spus Lisa Kaltenegger, director al Carl Sagan Institute de la Universitatea Cornell din New York. „Dacă GJ 357d ar conţine forme de viaţă, s-ar plasa în fruntea listei pentru misiuni şi am putea răspunde la o întrebare veche de când lumea, aceea dacă suntem singuri în Univers”, a mai spus aceasta.

Fără o atmosferă, planeta ar avea o temperatură medie de minus 64 de grade Celsius, potrivit NASA, fapt care ar însemna că este mai degrabă plină de gheaţă decât locuibilă.

La începutul anului 2019, echipa lui Kaltenegger a descoperit cu ajutorul Satelitului de monitorizare a exoplanetelor în tranziţie (Transiting Exoplanet Survey Satellite, TESS), aparţinând NASA, o altă exoplanetă, GJ 357 b, „o Terra fierbinte”, orbitând steaua pitică.

Grafică a Sistemului GJ 357 / Credit foto: NASA’s Goddard Space Flight Center/Chris Smith

Ulterior au mai fost descoperite două exoplanete orbitând această stea, inclusiv „super-Terra” GJ 357d.

Kaltenegger a declarat pentru NBC News că urmează să fie instalate două telescoape spaţiale, în 2021 şi 2025, iar, cu ajutorul acestora, cerecetătorii vor putea stabili dacă există forme de viaţă pe această planetă.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase