Home » Știință » Kilopower, reactorul nuclear care ar putea fi trimis pe Marte

Kilopower, reactorul nuclear care ar putea fi trimis pe Marte

Publicat: 16.08.2019
Kilopower este un proiect comun al Departamentului american de Energie şi al NASA în vederea dezvoltării unui sistem de fisiune nucleară care să alimenteze viitoarele misuni de explorare spaţială.
Misiunile spaţiale au nevoie de o multitudine de resurse, pornind de la banii necesari pentru a demara un astfel de proiect, până la tehnologia necesară pentru a asigura oxigenul şi funcţionarea unei navete spaţiale. Pentru a eficientiza producerea de energie pentru funcţionarea viitoarelor navete, NASA şi Departamentul pentru Energie al Statelor Unite ale Americii au decis să colaboreze pentru a dezvolta un dispozitiv care să producă energie electrică folosind reacţiile nucleare, notează Futurism
 
Inginerii şi oamenii de ştiinţă care lucrează la acest proiect, numit Kilopower, au dezvoltat deja un prototip, de mărimea unui frigider, fiind astfel destul de compact pentru a fi încărcat pe o rachetă spaţială. În ceea ce priveşte producerea de energie, inginerii estimează că prototipul produce 40 de kilowaţi, o cantitate de energie suficientă pentru a alimenta 8 gospodării.
 
Un astfel de proiect, care să folosească energia nucleară, nu reprezintă o premieră pentru NASA, multe dintre navetele şi sondele acestei agenţii fiind astfel alimentate. Unul dintre cele mai cunoscute exemple este reprezentat de sondele Voyager, care zboară în aceste momente la graniţa sistemului solar, şi roverul Curiosity, lansat de către NASA în 2011 şi care efectuează o misiune pe Marte.
 
Teste ale acestui proiect au fost derulate în anii 2017 şi 2018, rămânând pentru viitor testarea acestuia în condiţiile de microgravitaţie din afara orbitei terestre. În timpul testelor din 2017, inginerii au înregistrat un real succes, raportând o eficienţă a conversiei căldurii generate de procesul de fisiune în energie electrică de 30%, asta în condiţiile în care eficienţa dispozitivelor nucleare aflate în uzul NASA este de 7%.

Citeşte şi:

VIDEO. Americanii revin la un proiect spaţial din Războiul Rece: rachetele atomice sunt alternativa ieftină a NASA pentru zborul către Marte

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase