Home » Știință » Cercetătorii au creat o metodă prin care se poate stabili sexul unui bebeluş în cazul fertilizării in vitro

Cercetătorii au creat o metodă prin care se poate stabili sexul unui bebeluş în cazul fertilizării in vitro

Cercetătorii au creat o metodă prin care se poate stabili sexul unui bebeluş în cazul fertilizării in vitro
Publicat: 19.08.2019
Cercetătorii japonezi au creat o metodă prin care, în cazul şoriceilor, să poată selecta spermatozoizii putând cromozomii X şi Y, pentru a determina sexul unui făt.

Cercetătorii din Japonia au creat o metodă prin care pot fi aleşi spermatozoizii şoriceilor purtând cromozomi X de spermatozoizii purtând cromozoni Y, ceea ce deschide posibilitatea alegerii sexului viitorului bebeluş în eventualitatea în care aceştia sunt folosiţi în cadrul unor proceduri de fertilizare in vitro, notează The Guardian.

Geneticienii care au creat această metodă lucrau la un proiect prin care încercau să identifice şi să înţeleagă diferenţele dintre spermatozoizii purtând cromozomi Y şi cei purtând cromozomi X. Ei au observat că cei din urmă poartă mai multe gene în comparaţie cu primii.

„Aceasta este primul studiu care identifică diferenţele funcţionale dintre spermatozoizii cu cromozomi X şi cei cu cromozomi Y”, a declarat Masayuki Shimida, co-autor al metodei şi cercetător al Universităţii Hiroshima.

Dr. Shimida este de părere că metoda sa se poate dovedi extrem de utilă în cazul creşterii bovinelor, unde, prin manipularea spermatozoizilor, se vor putea obţine mai multe femele pentru lapte sau mai mulţi masculi pentru carne, în funcţie de specificiul fermelor şi nevoilor fermierilor.

În prezent, există o metodă de selecţie a spermatozoizilor, citometrie, care permite măsurarea caracteristicilor unor celule, pornind de la mărimile medii ale spermatozoizilor necesari, dar aceasta se dovedeşte a fi scumpă. Cercetătorii susţin că metoda lor se bazează pe modul diferit în care cele două tipuri de spermatozozizi se mişcă, permiţând astfel costuri mai mici.

Dr Shimada, împreună cu colegii săi, au descoperit că spermatozoizii cu cromozomii X poartă mai multe gene, ceea ce înseamnă că pot produce o gamă mai largă de proteine, inclusiv anumiţi receptori care se lipesc de anumite substanţe. Folosind această carcateristică, cercetătorii au selectat un medicament cu efect antiviral şi antitumoral care evidenţiază doi receptori specifici:TLR7 şi TLR8.

Atunci când au expus sperma şoriceilor la o soluţie conţinând acest medicament, viteza unora dintre spermatozoizi s-a redus. Cercetătorii au explicat faptul că metoda aceasta poate să fie folosită pentru a influenţa şansele ca o femelă să aibă o progenitură cu un anumit sex.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase