Home » Știință » Un sistem solar aflat la 12 ani-lumină găzduieşte o planetă care ar putea fi locuibilă

Un sistem solar aflat la 12 ani-lumină găzduieşte o planetă care ar putea fi locuibilă

Un sistem solar aflat la 12 ani-lumină găzduieşte o planetă care ar putea fi locuibilă
Publicat: 03.09.2019
O echipă de astronomi este de părere că a identificat un sistem solar cu trei planete care au mase asemănătoare celei a Pământului şi dintre care una ar putea să susţină viaţa.

Sistemul solar Gliese 1061, aflat la 12 ani lumină, ceea ce îl plasează pe locul 20 în topul sistemelor solare vecine, are în mijlocul său o stea roşie  şi trei planete solide, cu mase comparabile cu cea a Pământului: Gliese 1016b are de 1,38 ori masa Terrei, Gliese 1016c de 1,75 şi Gliese 1016d de 1,68, notează ScienceAlert.

Aceste planete au fost descoperite prin studierea vitezei radiale a acestora şi nu prin metoda tranzitului. Astronomii au folosit această metodă din cauza faptului că, pentru a folosi metoda tranzitului, planetele ar trebui să se afle pe o orbită care să le plaseze între steaua lor şi punctul nostru de observaţie. Trebuie precizat că metoda folosită le-a permis oamenilor de ştiinţă să calculeze masa fiecărei planete.

În momentul descoperirii, astronomii au crezut că găsiseră şi o patra planetă, dar analizele ulterioare ale datelor i-au condus spre concluzia că era vorba despre activitatea stelei din centrul sistemului solar. Această stea este clasificată drept o pitică roşie, ceea ce se traduce printr-o temperatură mult mai mică, ceea ce conduce şi spre o zonă locuibilă mai restrânsă în jurul acesteia. 

Cele trei planete identificate în jurul stelei realizează o mişcare completă în jurul acesteia, în 3,1 zile pentru Gliese 1016b, 6,7 zile pentru Gliese 1016c ş 13 zile pentru Gliese 1016d. 

Pornind de la propietăţile stelei şi orbitele acestora, oamenii de ştiinţă au stabilit că Gliese 1016c se află la limita zonei locuibile şi Gliese 1016d se află în interiorul zonei care permite existenţa apei lichide. Se poate traduce acestă constatare ca o confirmare a existenţei vieţii? Cercetătorii înclină spre un răspuns negativ. Ei argumentează că, momentan, steaua este destul de clamă, dar în trecut a fost extrem de activă, trimiţând către planetele din proximitatea sa particule cosmice care au potenţialul de a distruge orice formă de viaţă.

Un studiu al Exoplanet Archive a ajuns la concluzia că în limita de 10 parseci, 32,6 ani-lumină, au fost identificate, până în prezent, 70 de planete solide şi cu mărimi asemănătoare cu cea a Terrei.

Studiul citat care tratează situaţia sistemului solar Gliese 1061 a fost trimis pentru a fi publicat în revista Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Citeşte şi:

Oamenii de ştiinţă au găsit o exoplanetă deformată de atracţia gravitaţională a stelei sale

Primul candidat de exoplanetă detectat de telescopul spaţial Kepler a fost confirmat după 10 ani de la descoperire

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase