Home » Știință » O nouă descoperire surprinzătoare despre grafen: poate fi un material 2D, dar şi 3D

O nouă descoperire surprinzătoare despre grafen: poate fi un material 2D, dar şi 3D

O nouă descoperire surprinzătoare despre grafen: poate fi un material 2D, dar şi 3D
Publicat: 30.09.2019
Un studiu recent a determinat faptul că grafenul poate fi un material bidimensional, dar şi un material tridimensional.

Grafenul, de la crearea sa în urmă cu mai bine de 15 ani, a fost prezentat publicului drept un „material minune”, studiile au arătat că acesta este cel mai bun conductor termic şi electric. În esenţă, grafenul nu este nimic mai mult decât un strat de atomi de carbon aranjaţi într-o structură hexagonală. Pornind de la această observaţie, oamenii de ştiinţă au teoretizat că grafenul este un material bidimensional. Totuşi, după cum arată un nou studiu de la Universitatea Queen Mary din Londra, acest material poate fi înţeles şi dintr-o perspectivă tridimensională, notează Phys.

Dr. Yiwei Sun, fizician expert în materiale, a încercat în cadrul acestui studiu să răspundă la două întrebări fundamendale: „În ce măsură se aseamănă grafenul cu grafitul?” şi „Care este adevărata grosime a grafenului?”.

În ceea ce priveşte prima întrebare, oamenii de ştiinţă au descoperit faptul că grafenul are o mare parte dintre propietăţile mecanice ale grafitului, forma naturală a carbonului. Studiul a arătat că grafenul obţinut în laborator prezintă aceeaşi rezistenţă la compresie precum grafitul din natură.

Acest studiu a concluzionat faptul că grafenul este mai gros faţă de ce se credea anterior. Mai exact, cercetătorii au ajuns la concluzia că grafenul are o grosime de 0,34 nanometri.

„Grafenul îşi datorează grosimea unei serii de legături chimice aflate deasupra şi sub planul bidimensional. Astfel, putem spune că grafenul este un material tridimensional, chiar dacă unul extrem de subţire”, a explicat dr. Yiwei Sun, de la Universitatea Queen Mary din Londra.

„Plecând de la teoria tridimensională convenţională, care este folosită de mai bine de 400 de ani asupra unui material precum grafenul care a fost descoperit în urmă doar 15 ani, putem observa că aceasta se poate aplica şi altor materiale considerate bidimensionale: nitrura de bor si disulfura de molibden. În aceste condiţii, toate materialele bidimensionale sunt tridimensionale”.

Citeşte şi:

1+1 nu este egal cu doi pentru materialele bidimensionale din grafen. Descoperirea care revoluţionează ştiinţa materialelor

Grafenul – materialul revoluţionar care va transforma secolul al XXI-lea

Cercetătorii americani au venit cu un tip revoluţionar de conservare a artefactelor

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase