Home » Știință » Tehnosemnăturile civilizaţiilor extraterestre ar putea duce la descoperirea acestora

Tehnosemnăturile civilizaţiilor extraterestre ar putea duce la descoperirea acestora

Tehnosemnăturile civilizaţiilor extraterestre ar putea duce la descoperirea acestora
Publicat: 13.10.2019
Termenul de „tehnosemnătură” a fost propus în anul 2007 de către astronomul Jill Tarter, fost director al Institutului SETI.

Căutarea indiciilor care să arate existenţa altor forme de viaţă în afara planetei noastre, cu un accent important pus pe identificarea formelor de viaţă extraterestre inteligente, reprezintă una dintre preocupările ştiinţifiice care ar putea răspunde la o multitudine de întrebări filozofice şi care ar putea da naştere altora. Totuşi, până a ajunge în punctul în care o să avem ocazia de  ne pune întrebări legate de locul nostru în Univers în cazul în care o să identificăm alte specii inteligente, există un prag pe care trebuie să îl depăşim.  Acest prag este reprezentat de către „metodologia” căutărilor. Cum am putea să găsim viaţa extraterestră dacă nu ştim ce ar trebui să căutăm?

În anul 2007, astronomul Jill Tarter, director al SETI, a propus căutarea civilizaţiilor extraterestre pornind de la tehnosemnăturile acestora. Ce poate reprezenta o tehnosemnătură? Conform lui Joseph Lazio, astronom al NASA, una dintre cele mai importante tehnosemnături ale unei civilizaţii poate fi identificată prin analiza atmosferei unei planete. O compoziţie chimică neobişnuită poate reprezenta un indiciu legat de prezenţa unor forme complexe de viaţă care acţionează asupra mediului lor de viaţă, notează Live Science.

Un alt indiciu important care ar putea duce la descoperirea unor alte civilizaţii este lumina. Mai exact, oamenii de ştiinţă sunt de părere că identificare unor lumini care clipesc la un interval mai mic de o microsecundă sunt un indicator al unei civilizaţii cu un nivel tehnologic rezonabil.

Un al treilea indiciu pe care oamenii de ştiinţă îl caută este reprezentat de către transmisiile radio pe anumite frecvenţe. Logica din spatele acestei metode pleacă de la constatarea că, în natură, niciun fenomen sau obiect cosmic, nu emite pe frecvenţe destul de largi.

Dr. Svetlana Berdyugina, directoarea Institutului Kiepenheuer pentru Fizica Soarelui din Germania, explică faptul că tehnosemnăturile pe care oamenii de ştiinţă le pot căuta includ: semnele poluării atmosferice, megastructurile care reflectă sau absorb lumina stelelor, iluminarea artificială, undele laser şi radio sau căldura, produsul secundar al oricărui tip de activitate. Echipa condusă de către dr. Berdyugina se află în căutarea semnalelor luminoase emise prin reflectarea luminii solare de către suprafeţele diferitelor planete. Folosind semnalele emise acestor unde de lumină cercetătorii pot avea o idee vagă cu privire la modul în care poate arăta suprafaţa unei planete.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase