Home » Știință » Un avion spaţial hipersonic ar putea reduce considerabil timpul petrecut în zbor

Un avion spaţial hipersonic ar putea reduce considerabil timpul petrecut în zbor

Publicat: 27.09.2019
Agenţiile spaţiale britanice şi australiene şi-au anunţat intenţia de a lucra la o tehnologie care să reducă în mod considerabil timpul necesar pentru deplasarea pe distanţe mari.

În cadrul UK Space Conference 2019, agenţiile spaţiale ale Marii Britanii şi ale Australiei şi-au anunţat intenţia de a colabora pentru a construi un motor care poate revoluţiona transportul aerian, notează CNN.

Colaborarea dintre cele două agenţii implică construirea a ceea ce oficialii acestora numesc „prima punte spaţială” sub forma unui avion hipersonic care este propulsat de către motorul cu reacţie Synergetic Air-Breathing Rocket Engine (SABRE). „Atunci când vom transforma motorul cu reacţie SABRE într-o realitate palpabilă, o să putem spera la zboruri spre Australia (n.r. din Marea Britanie) cu o durată de doar patru ore”, a declarat Graham Turnock, directorul agenţiei spaţiale a Regatului Unit.

Primele eforturi în vederea construirii propulsorului SABRE au fost realizate deja în aprilie 2019, atunci când inginerii de la Reaction Engines au anunţat testarea cu succes a unui prerăcitor la viteze de peste 3,3 Mach. Rolul acestui dispozitiv este de a asigura reducerea nivelului de temperatură al motorului, care poate apărea la viteze atât de mari, şi de menţinere a temperaturii gazelor înainte de a intra în motor şi a fi aprinse.

Testele asupra acestor componente au arătat că prerăcitorul poate scădea temperatura gazelor din motor de la aproximativ 1000 de grade Celsius până la temperatura ambientală în doar 1/20 dintr-o secundă.

„Aceste teste efectuate asupra prerăcitorului au oferit rezultate care s-au ridicat la înălţimea aşteptărilor noastre, reuşind să demonstreze cea mai bună capacitate de transfer al căldurii din lume în raport cu masa şi mărimea sa compactă”, a declarat Mark Thomas, CEO-ul Reaction Engines. De asemenea, el este de părere că tehnologia la care compania sa lucrează în prezent va putea fi adaptată pentru zborul avioanelor hibrid şi pentru zborul de mare viteză.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase