Home » Știință » Beneficiile şi riscurile consumului de cafea

Beneficiile şi riscurile consumului de cafea

Beneficiile şi riscurile consumului de cafea
Publicat: 02.10.2019
Cercetătorii din lumea întreagă au analizat beneficiile consumului de cafea în cazul unor maladii precum diabet, boli cardiovasculare şi hepatice şi sindromul colonului iritabil. Numeroase studii au adus argumente în sprijinul beneficiilor consumului de cafea, dar multe altele au subliniat şi riscurile, potrivit agenţiei de presă Mediafax.

Cafeaua conţine numeroşi nutrienţi utili, precum riboflavina (vitamina B-2), niacina (vitamina B-3), magneziu, potasiu, antioxidanţi.

Cafeaua, una dintre cele mai populare băuturi din lume, are un număr redus de calorii, dar adăugarea de zahăr şi frişcă îi poate modifica mult conţinutul nutriţional. O ceaşcă de cafea neagră obişnuită conţine aproximativ două calorii.

Printre beneficiile consumului de cafea se numără efectul minim asupra frecvenţei cardiace, îmbunătăţirea diurezei, rolul protectiv la nivelul vaselor sangvine cerebrale, creşterea longevităţii, ameliorarea statusul mintal. Consumată după mese, în cantitatea mică, previne somnolenţa postprandială dată de redistribuţia sangvină, afirmă medicul Vasi Rădulescu într-un articol publicat pe leapsadesanatate.ro.

De asemenea, consumul de cafea poate preveni cancerul colorectal, ajută la dezvoltarea masei musculare, promovează arderea grăsimilor, ajută la optimizarea masei corporale, îmbunătăţeşte circulaţia la nivelul foliculului pilos, putând astfel stopa căderea părului, scade riscul de deces de orice cauză, riscul de accident vascular cerebral, cel de diabet zaharat, previne mai multe tipuri de cancer.

Nu în ultimul rând, consumul de cafea poate fi util în reducerea degenerării nervoase şi a incidenţei depresiei.

Consumul de cafea este asociat, însă, şi cu anumite riscuri pentru sănătate. Printre posibilele efecte negative ale consumului de cafea se numără starea crescută de iritabilitate, de anxietate, creşterea tensiunii arteriale, tremor, insomnie, glaucom, mai spune acelaşi medic.

Unele studii au arătat că femeile care consumă prea multă cafea pot prezenta un risc crescut de fracturi osoase, comparativ cu bărbaţii.

Iar consumul de cafea nu este considerat sigur în timpul sarcinii, unele studii asociindu-l cu avortul spontan, o greutate redusă a copilului, precum şi naştere prematură.

La nivel mondial, experţii estimează că se consumă zilnic 400 de miliarde de ceşti de cafea. Peste 50 de ţări produc preţioasele boabe în America de Sud şi Centrală, în Asia, Africa şi Caraibe.

În medie, o persoană care bea cafea consumă aproximativ trei ceşti şi jumătate pe zi din băutura preferată.

Ţările scandinave conduc în ceea ce priveşte consumul de cafea pe cap de locuitor la nivel mondial. În Finlanda, se estimează că o persoană bea peste patru ceşti de cafea pe zi, în 2016, fiind raportată o cantitate medie de peste 12 kilograme de cafea consumate într-un an de o persoană.

În România, consumul de cafea este de 2 kilograme de persoană pe an, mai mic decât media europeană, de aproximativ 3 kilograme pe an.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase