Home » Știință » Viteza pe care o ai la mers este un indicator al ritmului în care vei îmbătrâni, fizic şi mintal

Viteza pe care o ai la mers este un indicator al ritmului în care vei îmbătrâni, fizic şi mintal

Publicat: 16.10.2019
Viteza de mers pe care oamenii cu vârste de peste 40 de ani o au este un indicator al gradului de îmbătrânire a corpului şi creierului lor, potrivit unui studiu realizat de o echipă internaţională de cercetători.

Folosind un simplu test al vitezei de mers, oamenii de ştiinţă au putut măsura procesul de îmbătrânire, iar descoperirea lor a fost o „surpiză uriaşă”. În cazul persoanelor care merg încet nu doar corpul îmbătrâneşte, ci şi faţa, iar creierul se micşorează.

De regulă, doctorii măsoară viteza de mers pentru a aprecia starea generală de sănătate, în special în cazul oamenilor cu vârste de peste 65 de ani, deoarece este un bun indicator al forţei musculare, funcţionării plămânilor, echilibrului, stării coloanei vertebrale şi a vederii.

O viteză redusă de mers la oamenii în vârstă a fost asociată, de către specialişti, cu un risc crescut de demenţă şi de declin cognitiv.

În cadrul studiului au fost analizate circa 1.000 de persoane din Noua Zeelandă, născute în anii ’70 şi care mergeau spre vârsta de 45 de ani. Voluntarilor care au participat la cercetare li s-a măsurat viteza de mers, dar au fost suspuşi şi la teste fizice, iar creierele lor au fost scanate şi le-au fost făcute teste pentru verificarea funcţionării optime a acestui organ. Totodată, în copilărie aceştia făcuseră diverse teste de evaluare a abilităţilor cognitive, potrivit BBC.

„Acest studiu a arătat că un mers domol este o problemă semnalată cu decenii înainte de vârsta bătrâneţii”, a afirmat autorul principal al studiului, Terrie E Moffitt, profesor la Colegiul Regal din Londra şi Universitatea Duke din SUA.

Chiar şi la vârsta de 45 de ani, există o variaţie largă a vitezelor de mers, cu un vârf maxim de 2 metri/secundă (fără a alerga), potrivit autorilor studiului publicat în JAMA Network Open.

Semnele din copilărie, un indicator al stării de sănătate de mai târziu

Oamenii de ştiinţă au constatat că persoanele care se plimbau încet afişau semne de „îmbătrânire accelererată”, funcţia plămânilor, dinţii şi sistemul lor imunitar fiind într-o stare mai proastă decât în cazul celor care mergeau mai rapid.

Totodată, scanările creierelor au arătat că persoanele care mergeau mai încet erau mai predispuse să aibă creierele similare cu cele ale vârstnicilor. Totodată, cercetătorii au descoperit că pot prezice viteza de mers a celor cu vârste de 45 de ani folosind rezultatele testelor de inteligenţă, limbaj şi abilităţi motrice efectuate la vârsta de trei ani.

Copiii care au crescut având o viteză a mersului mai mică (de circa 1,2 metri / secundă) aveau, în medie, un nivel de IQ cu 12 puncte mai mic comparativ cu cei care mergeau repede (1,75 m/s), 40 de ani mai târziu.

Cercetătorii recunosc că diferenţele dintre starea de sănătate şi nivelul IQ pot fi determinate de alegerile făcute în privinţa stilului de viaţă sau o reflecţie a faptului că unii oameni au o sănătate mult mai bună de la începutul vieţii. Oamenii de ştiinţă atrag, însă, atenţia că există semne în primii ani de viaţă ai indivizilor care pot reprezenta un indicator pentru starea lor de sănătatea de mai târziu, când vor fi adulţi. În opinia specialiştilor, măsurarea vitezei de mers a tinerilor ar putea fi o modalitate de a testa tratamente pentru încetinirea îmbătrânirii. O serie de tratamente, de la dietele scăzute în calorii, până la utilizarea metforminei (un medicament antidiabetic), sunt în prezent investigate de către cercetători. Aceştia concluzionează că viteza pe care oamenii o au la mers ar putea fi un indicator al stării de sănătate a creierului şi a corpului, astfel că aceştia ar putea să facă schimbări în stilul lor de viaţă cât sunt încă tineri şi sănătoşi.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Neurosavanţii au descoperit în sfârşit 

 
 

Compus anti-îmbătrânire descoperit într-o plantă

Un nou compus a reuşit să inverseze îmbătrânirea celulelor

Şase alimente ”anti-îmbătrânire” prin excelenţă

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase