Home » Știință » Un astrofizician georgian a propus o soluţie pentru Paradoxul lui Fermi

Un astrofizician georgian a propus o soluţie pentru Paradoxul lui Fermi

Un astrofizician georgian a propus o soluţie pentru Paradoxul lui Fermi
Publicat: 27.10.2019
Paradoxul lui Fermi face trimitere la contradicţia dintre probabilitatea ca viaţa extraterestră să existe şi lipsa dovezilor legate de existenţa acesteia.

Un astrofizician georgian, Zaza Osmanov, de la Universitatea Liberă din Tbilisi, a propus o soluţie la unul dintre cele mai cunoscute paradoxuri din lumea ştiinţifică: Paradoxul lui Fermi. Pentru asta s-a folosit de un concept creat de către matematicianul John von Neumann: sondele spaţiale auto-replicante, notează Science Alert.

Într-un studiu care nu a fost supus procesului de recenzie colegială, astrofizicianul Zaza Osmanov sugerează că civilizaţiile extraterestre ar putea să folosească nano-sonde spaţiale pentru explorarea spaţială. Această teorie ar putea să ofere un răspuns pardoxului pe care fizicianul Enrinco Fermi l-a propus plecând de la contradicţia dintre lipsa dovezilor legate de existenţa altor civilizaţii în Univers şi calculele care estimează existenţa acestora. Soluţia acestui astrofizician implică sondele spaţiale Neumann, o serie de maşinării dedicate explorării spaţiale auto-replicante.

În trecut, alţi fizicieni au încercat să explice modul în care sondele Neumann ar putea funcţiona, dar nu au putut identifica o soluţie legată de sursele de materiale pe care aceste maşinări ar trebui să le folosească pentru a-şi produce copii şi pentru a-şi îndeplini misiunile, problema principală fiind reprezentată de existenţa numărului necesar de corpuri solide în Univers care să adăpostească materialele necesare.

Pentru a evita astfel de probleme, Zaza Osmanov propune existenţa unor maşinării microscopice, acestea având capacitatea de a se reproduce în numere considerabile folosind o cantitate mult mai mică de materiale. De asemenea, pe lângă scara redusă, astrofizicianul este de părere că aceste nano-sonde ar putea să călătorească în grupuri şi în spectrul infraroşu ar putea să semene cu o cometă.

Dacă această teză este acceptată de către comunitatea ştiinţifică, atunci cei care caută viaţa extraterestră ar putea avea un nou indiciu care să îi ajute în căutările lor. „Toate rezultatele menţionate anterior indică faptul că, dacă se detectează un obiect ciudat cu valori extrem de mari de creştere a luminozităţii, acesta ar putea fi un semn bun pentru a plasa obiectul pe lista posibililor vizitatori extratereştri care ar putea fi sonde von Neumann”, explică Osmanov.

Teza scrisă de Zaza Osmanov poate fi consulatată pe serverul arXiv.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase