Home » Știință » Unii cercetători iau în calcul posibilitatea ca ”mini-creierele” să fie conştiente

Unii cercetători iau în calcul posibilitatea ca ”mini-creierele” să fie conştiente

Unii cercetători iau în calcul posibilitatea ca ”mini-creierele” să fie conştiente
Publicat: 25.10.2019
Organoidele, printre care şi mini-creierele, ar putea fi conştienţe în timpul experimentelor.

Cercetătorii de la Green Neuroscience Lab vor să atragă atenţia colegilor lor din Societatea pentru Neuroştiinţă asupra problemelor etice pe care experimentarea pe „mini-creiere” le ridică, notează The Guardian.

Oamenii de ştiinţă sunt de părere că aceste organoide ar putea să fie conştiente, iar experimentele la care sunt supuse ar putea reprezenta pentru acestea o suferinţă continuă. În prezent, nu există dovezi solide care să susţină poziţia cercetătorilor care susţin că mini-creierele sunt conştiente, dar, există o serie de rapoarte care arată că acestea experimentează, în anumite contexte, unde cerebrale spontane, comparabile cu cele ale unui bebeluş.

„Dacă există chiar şi posibilitatea ca organoidul să fie conştient, am putea trece de această linie (n.r. etică)”, a spus Elan Ohayon, directorul Green Neuroscience Lab din San Diego, California. „Nu dorim ca oamenii să facă cercetări acolo unde există potenţialul ca ceva / cineva să sufere”, a mai adăugat acesta.

Mini-creierele sunt folosite în prezent pentru a studia creierul uman, pentru a înţelege maladii precum schizofrenia, autismul,  Alzheimer sau Parkinson. Aceste organoide permit, de asemenea, studierea modului în care sistemul nostru evoluează, oferind rezultate mai precise faţă de la studierea animalelor model şi, deşi în prezent nu au aceiaşi complexitate precum cea a creierului uman, trebuie precizat că complexitatea acestora creşte mereu. „Deja vedem activitate în organoide care au rămas din activitatea biologică la animalele în curs de dezvoltare”, a mai declarat Elan Ohayon.

Această evoluţie a domeniului este cea care a dat naştere îngrijorărilor legate de capacitatea de a fi conştiente a mini-creierelor, conducând spre concluzia că există mai multe limite etice care pot fi încălcate în această situaţie. Filosoful Hank Greely (Centrul pentru Drept şi Bioştiinţe de la Universitatea Stanford) explică faptul că posibilitatea ca mini-creierele să atingă un grad de conştiinţă asemănător cu cel al oamenilor este mic, dar că atenţia cercetătorilor ar trebui să se îndrepte spre capacitatea acestora de a experiemnta durere şi ceilalţi stimuli. De asemenea, el argumentează că nu este prea devreme ca cercetătorii şi publicul să aibă o dezbatere pe această temă.

Citeşte şi:

Mini-creierele crescute în laborator de către savanţii japonezi sunt cele mai avansate de până acum

O filmare inedită surprinde fragilitatea unui creier uman proaspăt extras din craniu (VIDEO)

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase