Home » Știință » NASA a detectat o explozie masivă în spaţiu

NASA a detectat o explozie masivă în spaţiu

Publicat: 12.11.2019
Explozia care provine de la un pulsar a fost detectată datorită cantităţii mari de raze X emise.

Observatorul spaţial NICER (Neutron star Interior Composition Explorer) al NASA a identificat recent urmele unei explozii spaţiale masive, cantitatea de raze X detectată corespunde unui pulsar, o stea aflată la sfârşitul vieţii care nu a avut masa necesară pentru a se transforma într-o gaură neagră, notează Science Alert.

Explozia pulsarului SAX J1808.4-3658 a fost identificată în luna august şi a atras atenţia oamenilor de ştiinţă prin cantitatea de energie neobişnuit de mare pe care a degajat-o. Conform astrofizicienilor care au observat această explozie, pulsarul a emis în doar 20 de secunde cantitatea de energie pe care Soarele nostru o emite în 10 zile. „Această explozie a fost neobişnuită”, explică Peter Bult, astrofizician al NASA şi autor al unui articol în care sunt prezentate detaliile despre explozie.

„Am văzut o schimbare în două etape a luminozităţii, despre care credem că este cauzată de expulzarea straturilor de pe suprafaţa pulsarilor şi de alte caracteristici care ne vor ajuta să înţelegem fizica acestor evenimente puternice”, a mai adăugat acesta.

 

Astrofizicienii sunt de părere că explozia a fost cauzată de către heliul care a ajuns în straturile inferioare ale pulsarului şi care a fuzionat în atomi de carbon. 

Studiul în care sunt descrise condiţiile care au dus la explozia pulsarului a fost publicat în The Astropysical Journal Letters.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase