Home » Știință » Apa este o condiţie importantă pentru apariţie vieţii, dar nu singura

Apa este o condiţie importantă pentru apariţie vieţii, dar nu singura

Apa este o condiţie importantă pentru apariţie vieţii, dar nu singura
Publicat: 24.11.2019
În căutarea vieţii extraterestre, apa se dovedeşte a fi un element foarte important pentru cercetători.

În căutarea vieţii extraterestre, apa reprezintă un element foarte important şi deşi, până în prezent, cercetătorii nu au putut identifica alte forme de viaţă pornind de la acest indiciu, descoperirea unor planete acoperite de apă lichidă  reprzintă un eveniment foarte important în comunitatea ştiinţifică. Totuşi, după cum arată un studiu recent, simpla prezenţă a apei s-ar putea să nu se dovedească suficientă, notează Science Alert.

Purificación López-García, cercetător al Centrul Naţional Francez de Cercetări Ştiinţifice, şi echipa coordonată de către acesta au plecat de la ideea că formele de viaţă de pe altă planetă ar putea fi adaptate la condiţiile de viaţă pe care, în condiţiile de pe Terra, le-am putea numi extreme, precum medii acide, fierbinţi sau sărate. Totuşi, ei şi-au pus întrebarea dacă formele de viaţă ar putea supravieţui într-o combinaţie a acestor medii extrem de nefavorabile vieţii de Terra? 

Pentru a găsi un răspuns la această întrebare, cercetătorii au analizat mostre de apă din regiunea Dallol din nordul Etiopiei, unde se află vulcanul cu acelaşi nume. Cercetătorii descriu acest loc ca fiind una dintre cele mai neprimitoare regiuni de pe glob. Oamenii de ştiinţă au prelevat mostre de apă care erau extrem de fierbinţi, sărate, acide sau bazice şi le-au analizat pentru a identifica urme de material genetic.

În majoritatea mostrelor prelevate din zone cu condiţii extreme studiate, cercetătorii nu au putut identifica urme de ADN. Au existat şi o serie de mostre care au prezentat urme de material genetic, dar acestea au fost puse pe seama contaminării din cauza vizitatorilor din regiune. Au fost identificate urme de viaţă în acele mostre din zone care proveneau din zone mai puţin „extreme”.

Purificación López-García este de părere că aceste descoperiri au şi o oarecare aplicabilitate în ceea ce priveşte căutarea vieţii extraterestre. „Există această idee … care spune că orice planetă cu apă lichidă la suprafaţă este locuibilă”, a spus ea. „Dar, aşa cum sugerează bazinele fără viaţă din Etiopia, apa ar putea fi o condiţie necesară, dar este departe de a fi suficientă”.

De asemenea, folosind microsoapele electronice, cercetătorii au identificat urme de precipitaţii biomorfe, care pot lua forma unor fosile biologice şi care, din această cauză, ar putea fi identificate drept fosile reale, ceea ce s-ar putea dovedi o problemă în cazul căutării vieţii extraterestre.

Citeşte şi:

Snowden afirmă că Guvernul american nu ştie de existenţa unor forme de viaţă extraterestră

De ce nu am întâlnit extratereştrii până acum?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase