Home » Știință » Robotul subacvatic care ar putea explora oceanele din Sistemul nostru Solar

Robotul subacvatic care ar putea explora oceanele din Sistemul nostru Solar

Publicat: 25.11.2019
Astronomii au obţinut o serie de indicii care atestă că anumite părţi din Sistemul nostru Solar, precum lunile Europa (a lui Jupiter) şi Enceladus (a lui Staurn), sunt în realitate lumi oceanice. Aceste oceane ar putea susţine viaţa, chiar dacă s-au format într-un mod complet diferit faţă de ceea ce ştim despre sursele similare de apă de pe Terra.

Pentru a le putea cerceta de aproape, astronomii vor să folosească roboţi, la fel cum au făcut cu roverele trimise pentru explorarea planetei Marte. Pentru ca acest lucru să se întâmple, roboţii vor trebui să fie echipaţi pentru a face faţă necunoscutului dintr-un ocean rece extraterestru.

O echipă de la Laboratorul de Propulsie prin Jet (JPL) al NASA a creat deja un astfel de robot pe care l-a denumit BRUIE (Roverul plutitor pentru explorare sub gheaţă / Buoyant Rover for Under-Ice Exploration). BRUIE va desfăşura în următoarea lună testul final chiar sub gheaţa din Antarctica. Potrivit NASA, Antarctica este un loc optim pentru testarea robotului subacvatic deoarece oceanele Europei şi al lui Enceladus sunt acoperite de calote de gheaţă cu grosimi între 9,6 km şi 19 km. Anterior, BRUIE a fost testat în Arctica şi Alaska, se arată într-un comunicat al JPL.

În 2017, NASA anunţase că aceste oceane ar putea fi cele mai bune locuri pentru găsirea vieţii în Sistemul nostru Solar.

„Gheaţa care acoperă aceste oceane îndepărtate serveşte ca o fereastră în oceanele de dedesubt, iar chimia gheţii ar putea stimula viaţa în aceste oceane. Aici, pe Pământ, gheaţa care acoperă oceanele noastre polare joacă un rol similar, iar echipa noastră este interesată, în special, de ceea ce se întâmplă acolo unde apa întâlneşte gheaţa”, a afirmat  Kevin Hand, de la JPL care lucrează la proiectul BRUIE.

Având o lungime de un metru, robotul este echipat cu două roţi pentru a merge de-a lungul gheţii şi poate face fotografii şi colecta informaţii din zonele importante unde apa şi gheaţa se întâlnesc, în ceea ce oamenii de ştiinţă numesc „interfaţa gheaţă – apă”.

„Am descoperit că viaţa se găseşte adesea la interfaţă, atât pe fundul mării, cât şi pe interfaţa gheaţă – apă din vârf. Marea majoritate a submersibilelor se confruntă  cu provocări în intestigarea acestor zone, pe măsură ce curenţii oceanici le pot deteriora sau consumă prea multă energie pentru a-şi menţine poziţia. BRUIE foloseşte flotabilitea pentru a rămâne ancorat de gheaţă şi este impenetrabil la majoritatea curenţilor. În plus, se poate opri în siguranţă, pornind doar atunci când trebuie să facă o măsurătoare, astfel că poate petrece luni întregi observând mediul de sub gheaţă”, afirmă inginerul Andy Klesh de la JPL.

În timpul mai multor operaţiuni din Antarctica, robotul va rămâne ancorat la suprafaţă, unde va testa instrumentele pe care le are în dotare, inclusiv două camere HD care pot transmite în direct. BRUIE va avea şi instrumente ştiinţifice pentru a măsura parametrii relaţionaţi cu existenţa vieţii, precum oxigenul dizolvat, salinitatea apei, presiunea şi temperatura. Toate testele, care includ şi scufundări, se vor desfăşura în zona staţiei Casey, parte a Programului Antarctic Australian. 

Dacă BRUIE se va descurca cum trebuie, ar putea fi parte a misiunii Europa Clipper a NASA, programată să înceapă în 2025, şi care are în vedere studierea satelitului acoperit de gheaţă al lui Jupiter în care se crede că există apă şi viaţă.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Pe Europa, satelitul lui Jupiter, există ţepi de gheaţă

Europa, luna lui Jupiter, ar putea găzdui viaţă extraterestră

Viaţă pe Enceladus?! Savanţii au găsit dovezi ale existenţei

Urme de materie organică pe unul dintre sateliţii lui Saturn

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase