Home » Știință » Modificările placentei mamelor mai în vârstă pot predispune urmaşii masculini la probleme cardiovasculare

Modificările placentei mamelor mai în vârstă pot predispune urmaşii masculini la probleme cardiovasculare

Publicat: 03.12.2019
Un studiu recent a identificat o legătură între modificările placentei şi problemele cardiovasculare de care suferă urmaşii masculini ai mamelor în vârstă.

În cazul oamenilor, vârsta de 35 de ani este considerată o vârstă avansată pentru maternitate, după această vârstă specialiştii explică că sarcinile sunt supuse unor riscuri mai mari. Un studiu efectuat pe femele şobolan care au o vârstă echivalentă a ajuns la concluzia că modificările placentei, în funcţie de vârsta mamei, au un impact asupra fătului. Astfel, în cazul feţilor masculini, aceste moificări la nivelul placentei pot creşte probabilitatea dezvoltării unor probleme cardiovasculare, notează Medicalxpress.

„Această nouă înţelegere a dezvoltării şi funcţiei placentare ar putea contribui la o mai bună gestionare a sarcinilor umane şi la dezvoltarea intervenţiilor ţintite pentru îmbunătăţirea sănătăţii pe termen lung a copiilor născuţi din mame mai în vârstă”, explică dr. Tina Napso de la Universitatea Cambridge şi autoare a studiului.

„Odată cu vârsta medie a primei sarcini la femei din ce în ce mai mare, mai ales în ţările dezvoltate, este foarte important să înţelegem cum vârsta mamei şi sexul copilului interacţionează pentru a influenţa sarcina şi sănătatea ulterioară a copilul”, explică dr. Amanda Sferruzzi-Perri, co-autoare a studiului şi cercetătoare a Universităţii Cambridge.

Placenta este cea care asigură transportul de oxigen şi nutrienţi de la mamă către făt, protejează fătul împotriva toxinelor, bacteriilor sau a hormonilor din sângele mamei.

În cadrul acestui studiu, cercetătorii au analizat placenta a două grupuri de femele şobolan însărcinate: tinere, cu vârste de 3-4 luni şi în vârstă, cu vârste de 9-10 luni, care reprezintă echivalentul uman a 35 de ani. Trebuie precizat că în acest studiu au fost folosite femele şobolan deoarece biologia şi fiziologia acestora prezintă multe caracterisitici comune cu cea umană. Din analizele efectuate a rezultat că, odată cu înaintarea în vârstă, apare o reducere a eficienţei placentei îndiferent de sexul fătului, cu precizarea că efectele sunt mai seminficative asupra fetuşilor de sex masculin.

„O sarcină la o vârstă mai înaintată este o experieneţă periculoasă pentru mamă, al cărei organism trebuie să decidă modul în care nutrienţii sunt împărţiţi cu fătul. De aceea, în general, fetuşii nu cresc suficient în timpul sarcinii atunci când mama este mai în vârstă, comparativ cu mamele mai tinere”, explică Dr. Napso. „Ştim acum că creşterea, precum şi expresia genelor în placentă, sunt afectate la mamele mai în vârstă, într-o manieră care depinde parţial de sex: schimbările în placenta fătului masculin sunt în general dăunătoare acestuia”.

Studiul a fost publicat în Scientific Reports.

Citeşte şi:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase