Home » Știință » Computerele cuantice pot fi construite şi cu materiale folosite la computerele obişnuite

Computerele cuantice pot fi construite şi cu materiale folosite la computerele obişnuite

Computerele cuantice pot fi construite şi cu materiale folosite la computerele obişnuite
Publicat: 13.01.2020
Computerele cuantice sunt extrem de scumpe şi funcţionează în condiţii speciale.

Tehnologia de calcul cuantică este considerată de către cercetătorii din multe domenii drept viitorul computerelor, datorită capacităţii de a efectua diferite operaţiuni mult mai rapid în comparaţie cu computerele pe care le folosim în viaţa de zi cu zi. Din păcate, această tehnologie se dovedeşte a fi una extrem de scumpă, având nevoie de materiale care costă foarte mult, o proiectare şi construire minuţioasă şi, nu în ultimul rând, o serie de condiţii de mediu speciale pentru a funcţiona.

Rezultatul? Vor mai trece ani buni până când o să folosim în mod uzual PC-uri şi laptopuri care folosesc tehnologia cuantică. Două studii recente aduc o serie de veşti bune şi demonstrează că unele dintre materialele folosite pentru computerele convenţionale pot fi folosite şi pentru computerele cuantice, notează Science Alert.

Cele două studii demonstrează că carbura de siliciu, un material care este deja folosit în electronicele pe care le utilizăm în mod uzual poate fi adaptat şi pentru tehnologia cuantică. Această descoperire arată că unele aspecte ale tehnologiei cuantice ar putea fi adaptate şi integrate în tehnologia de calcul actuală.

„Capacitatea de a crea şi controla biţi cuantici de înaltă performanţă în electronice comerciale a fost o surpriză”, explică David Awschalom, inginer molecular al Universităţii Chicago. „Aceste descoperiri au schimbat modul în care ne gândim la dezvoltarea tehnologiilor cuantice – poate putem găsi o modalitate de a folosi electronica de astăzi pentru a construi dispozitive cuantice”, adaugă acesta.

Cercetătorii au reuşit să genereze stări cuantice în carbura de siliciu care emitea particule de lumină a căror lungime de undă este apropiată de cea folosită în telecomunicaţii. În cadrul primului studiu, oamenii de ştiinţă au reuşit să creeze un sistem de comunicaţii care poate transmite informaţii cuantice pe distanţe mari cu un grad ridicat de control, fiind extrem de asemănător cu un radio FM. Aceeaşi echipă a reuşit să adapteze diodele folosite în electronica convenţională pentru a stabiliza semnalele, o problemă majoră pe care cercetătorii au încercat să o rezolve de multă vreme.

Cel de al doilea studiu a demonstrat că computerele cuantice pot opera şi la temperatura camerei cu ajutroul unor materiale şi componente folosite la computerele obişnuite care au fost modificate în prealabil. „Această lucrare ne aduce cu un pas mai aproape de realizarea sistemelor capabile să stocheze şi să distribuie informaţii cuantice în reţelele cu fibră optică din lume”, explică Awschalom.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase