Home » Stiinta » Reuşită în astronomie. A fost descoperită sursa unui impuls radio rapid venit din spaţiu

Reuşită în astronomie. A fost descoperită sursa unui impuls radio rapid venit din spaţiu

Autor: Adrian Popovici 01.08.2020
Reuşită în astronomie. A fost descoperită sursa unui impuls radio rapid venit din spaţiu
Până în prezent, astronomii au reuşit să identifice sursa a cinci impulsuri radio rapide.

În ultimul deceniu, activitatea multor astronomi a fost concentrată pe descoperirea originii impulsurilor radio rapide, fast radio bursts în engleză (FRB), explozii de energie extrem de intense, care au loc la mulţi ani lumină şi care durează câteva milisecunde. De-a lungul timpului, au fost identificate sute de astfel de semnale, dar doar în cazul a cinci dintre acestea a putut fi identificată originea, notează Phys.

Această cea de a cincea reuşită aparţine unei echipe internaţionale care a folosit datele colectate de către opt telescoape amplasate în Regatul Unit şi China. Cercetătorii atrag atenţia asupra faptului că importanţa acestei reuşite este depăşită de către înţelegerea galaxiei în care îşi are originea impulsul radio. „Identificarea galaxiei gazdă pentru FRB-uri este esenţială pentru a ne spune despre în ce tip de medii trăiesc FRB-urile şi, prin urmare, ce ar putea produce de fapt aceste FRB-uri”, a spus Sarah Burke-Spolaor, autoare a studiului în care este descrisă identificarea originii semnalului şi profesoăr de Fizică şi Astronomie al Universităţii West Virginia din Statele Unite ale Americii.

„Ceea ce este foarte interesant în ceea ce priveşte acest FRB care se repetă este că se află în braţul unei galaxii spirală asemănătoare cu Calea Lactee […] Proximitatea şi repetitivitatea unică a acestui FRB ar putea permite observarea în alte lungimi de undă şi potenţialul unui studiu mai detaliat pentru a înţelege natura sa, explică Kevin Bandura, expert în informatică şi inginerie electrică.

Acest impuls, numit FRB 180916, îşi are originea într-o galaxie la aproximativ 500 de milioane de ani lumină faţă de Pământ şi conform cercetătorilor se află la o distanţă de 100 ori mai mică faţă de planeta noastră în comparaţie cu oricare alt impuls radio rapid a cărui origine a fost identificată până în prezent.

Studiul a fost publicat în Nature.

Citeşte şi:

Semnale radio misterioase, luni electrice şi alte bizarerii din Univers. Obiecte şi fenomene ciudate care intrigă astronomii

Cercetătorii au observat în timp real un semnal radio MISTERIOS provenit din spaţiu

Semnale extraterestre misterioase, provenite de la o galaxie aflată la miliarde de ani depărtare, detectate de astronomi

Inteligenţa artificială a detectat 72 de emisii radio ce au origini necunoscute