Home » Știință » ADN-ul ”dezordonat” favorizează capacitatea celulelor canceroase de a se adapta la tratamente

ADN-ul ”dezordonat” favorizează capacitatea celulelor canceroase de a se adapta la tratamente

Publicat: 14.01.2020
Modul în care ADN-ul este aranjat în celulele umane joacă un rol important în eficacitatea tratamentelor împotriva cancerului.

Studiile au arătat că ADN-ul din fiecare celulă a corpului nostru poate fi întins pe o distanţă de aproximativ doi metri, luând în calcul dimensiunile microscopice ale celulelor rezultă că genomul nostru trebuie „împachetat” într-un mod cât se poate de compact. Cromatina, una dintre moleculele care asigură această aranjare compactă a ADN-ului în interiorul celulei, controlează şi modul în care celulele reacţionează în faţa factorilor de stres, notează Medicalxpress

Un studiu al Universităţii Northwestern, Statele Unite ale Americii, a ajuns la concluzia că starea cromatinei şi a ADN-ului din interior joacă un rol important în cazul cancerului. Astfel, atunci când vorbim despre o aranjare dezordonată în cazul celulelor canceroase, acestea pot să se adapteze şi să supravieţuiască tratamentelor împotriva cancerului. Cercetătorii explică faptul că din această veste proastă rezultă şi o veste bună, aceasta fiind că viitoarele terapii anticancer vor putea fi mai eficiente prin ţintirea cromatinei şi reglarea comportamentului acesteia.

„Celulele canceroase sunt maestre ale schimbării […] Trebuie să se adapteze continuu pentru a se sustrage sistemului imunitar, chimioterapiei sau imunoterapiei. Ambalarea anormală a cromatinei determină capacitatea celulelor canceroase de a face acest lucru”, explică Vadim Backman, co-autor al acestui studiu şi expert în bioinginerie medicală.

Cromatina este formată din ADN, ARN şi diferite proteine, având capacitatea de a determina care gene sunt activate şi care sunt suprimate. În cazul cancerului, o cromatină anormală face ca respectivele celule să devină rezistente în faţa terapiilor.

„Am constatat că plasticitatea transcripţională şi modificările de ambalare a cromatinei sunt un marker important, ceea ce indică modul în care un pacient cu cancer poate răspunde la terapiile anti-cancer, cum ar fi chimioterapia”, a spus Ranya Virk, autor al lucrării. Acest lucru poate fi tradus în o nouă metodă de a prezice rezultatele terapiei cancerului”, mai adaugă acesta.

Studiul a fost publicat în Science Advances.

Citeşte şi:

O tehnică de modificare a ADN-ului ce ar putea ajuta la tratarea bolilor poate provoca apariţia cancerului

Va exista vreodată un test universal pentru depistarea cancerului?

De ce cancerul cardiac apare extrem de rar?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase