Home » Știință » Un virus înrudit cu SARS, de vină pentru focarul de pneumonie apărut în mod misterios în China

Un virus înrudit cu SARS, de vină pentru focarul de pneumonie apărut în mod misterios în China

Un virus înrudit cu SARS, de vină pentru focarul de pneumonie apărut în mod misterios în China
Publicat: 10.01.2020
Un virus înrudit cu cel care provoacă SARS (Sindromul Respirator Acut Sever) ar fi cauza focarului de pneumonie apărut în mod misterios în China, potrivit cercetătorilor locali, citaţi de CNN.

Medicii au depistat un nou coronavirus la 15 din cei 57 de bolnavi de pneumonie din oraşul Wuhan, provincia Hubei, iar acesta a fost identificat deocamdată drept cauză a focarului, potrivit televiziunii de stat CCTV.

Genomul acestui virus a fost secvenţiat, iar analizele făcute unuia dintre pacienţi au arătat că acesta pare un coronavirus tipic.

Coronavirusurile fac parte dintr-o mare familie de virusuri care provoacă boli diverse, de la răceala comună la SARS, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Simptomele sunt şi ele diverse, de la febră la insuficienţă renală, iar, în unele cazuri, la deces. Unele se transmit uşor de la o persoană la alta, altele, nu.

Virusul SARS a infectat peste 8.000 de oameni şi a ucis 774, într-o epidemie care a afectat Asia şi apoi 37 de ţări, în perioada 2002 – 2003.

Un coronavirus este vinovat şi de MERS (Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu), identificat iniţial în Arabia Saudită, în 2012. MERS a ucis 851 de oameni la nivel global, potrivit OMS.

Nu există dovezi că boala s-ar transmite de la om la om

Noul coronavirus detectat în Wuhan nu pare a fi atât de puternic precum SARS şi MERS, având drept simptome principale febra şi dificultăţile respiratorii.

Opt pacienţi s-au recuperat şi au fost deja externaţi, miercuri, şi nu a fost raportat niciun deces.

Virusul a fost detectat în Wuhan iniţial pe 12 decembrie, 59 de persoane fiind apoi diagnosticate cu acesta. La un anumit moment, şapte persoane erau în stare critică, potrivit autorităţilor chineze, potrivit Mediafax.

Acestea au mai anunţat că nu există dovezi potrivit cărora această boală ar fi transmisibilă de la om la om, iar personalul medical nu a fost infectat.

Unii pacienţi lucrau la o piaţă de peşte din Wuhan, unde erau comercializate şi alte animale vii, păsări, iepuri şi şerpi, şi au apărut speculaţii potrivit cărora virusul s-ar fi transmis oamenilor de la acestea.

Coronavirusurile afectează şi oamenii şi animalele

Potrivit OMS, coronavirusurile pot infecta oameni şi animale. De altfel, coronavirusul care provoacă SARS a fost identificat la o zibetă, un carnivor considerat o delicatesă în sudul Chinei, unde a izbucnit epidemia. Iar dromaderii sunt consideraţi o posibilă sursă pentru epidemia de MERS.

Profesorul Leo Poon, de la Universitatea din Hong Kong University, expert în SARS, a explicat că multe coronavirusuri detectate la animale sunt inofensive pentru oameni. Noua rădăcină de coronavirus ar fi apărut în urma contactului oamenilor cu animale cu care nu se întâlneau de obicei.

La fel ca în cazul SARS şi MERS, nu există tratamente pentru eliminarea noului virus, ci doar de suport, precum antitermicele şi medicamentele pentru sistemul respirator.

OMS, care monitorizează situaţia, a transmis, joi, într-un comunicat că faptul că a fost identificat virusul într-o perioadă atât de scurtă de timp demonstrează capacitatea în creştere a autorităţilor chineze de a gestiona epidemii. În 2003, oficialităţile chineze au fost criticate pentru modul în care au gestionat epidemia de SARS în etapele incipiente.

În Asia, în unele ţări, au fost luate deja măsuri preventive, precum instalarea de scanere de temperatură corporală în aeroporturi şi notificarea călătorilor.

Miercuri, a fost raportat în Coreea de Sud un caz suspect asociat focarului de pneumonie din Wuhan. Pacienta, o chinezoaică, vizitase oraşul în decembrie.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase