Home » Știință » A fost descoperită o nouă bacterie rezistentă la antibiotice

A fost descoperită o nouă bacterie rezistentă la antibiotice

A fost descoperită o nouă bacterie rezistentă la antibiotice
Publicat: 27.01.2020
Cercetătorii susţin că aceasta face parte din aceeaşi familie precum E. Coli sau Salmonella.

Problema cauzată de bacteriile care devin imune la tratamentele cu actualele generaţii de antibiotice se dovedeşte a fi din ce în ce mai presantă. O identificare şi catalogare precisă a infecţiilor care răspund la antibioticiele reprezintă o prioritate a sistemelor de sănătate publică, care poate salva vieţile a mii de persoane. Un pas în această direcţie a fost făcut de către cercetătorii din Suedia, aceştia au descoperit o bacterie rezistentă la antibiotice, notează Medicalxpress.

Această bacteria a fost descoperită pornind de la mostrele prelevate de la un adult, pacient al Spitalului Kungälv, acestea fiind ulterior analizată de către Laboratorul de Micorbiologie Clinică din cadrul Spital Universitar din Sahlgrenska  din Gotenburg. Cercetătorii care au realizat o secvenţiere a codului genetic al acestei bacterii explică faptul că aceasta face parte din aceeaşi familie în care putem identifica E. coli şi Salmonella. De asemenea, ei precizează că această bacterie face parte dintr-un gen, o treaptă de clasificare din cadrul taxonomiei, complet nedescoperit anterior.

Numele propus al acestei bacterii este Scandinavium goeteborgense, o trimitere la Penisnula Scandinavă şi la oraşul Gothenburg, unde se află laboratoarele în care a fost realizată secvenţierea codului genetic al acestei noi bacterii. 

„Acesta este un exemplu clar de cât de important este să poţi identifica cauzele directe ale unei infecţii. Dacă bacteriile sunt identificate cu exactitate, medicii pot prescrie antibiotice specifice, mai degrabă decât să aibă nevoie să se bazeze pe antibiotice cu spectru larg”, explică Salvà Serra, cercetător care a contribuit la această descoperire.

Studiul în care este explicată descoperirea acestei noi bacterii a fost publicat în Frontiers in Microbiology.

Citeşte şi:

O descoperire din interiorul unui vierme ar putea să fie o modalitate mai eficientă în lupta împotriva bacteriilor rezistente la antibiotice

Infecţiile rezistente la medicamente se pot dovedi mai periculoase decât criza financiară din 2008

Bacteriile moarte absorb antibioticul pentru a permite celorlalte să supravieţuiască

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase