Home » Știință » Ştiinţa a confirmat! Zahărul modifică structura creierului în doar 12 zile, acţionând precum drogurile

Ştiinţa a confirmat! Zahărul modifică structura creierului în doar 12 zile, acţionând precum drogurile

Ştiinţa a confirmat! Zahărul modifică structura creierului în doar 12 zile, acţionând precum drogurile
Publicat: 31.01.2020
Zahărul poate modifica structura creierului în doar 12 zile, provocând dependenţă similar drogurilor, arată un studiu realizat de cercetătorii danezi.

Mai precis, zahărul duce la modificarea structurii circuitului din creier asociat cu procesarea recompenselor.

În momentul în care o persoană învaţă ceva nou sau experimentează ceva plăcut, în creier este activat sistemul de recompensare. Cu ajutorul substanţelor naturale din creier, anumite zone comunică între ele pentru a ajuta persoana respectivă să înveţe şi să repete comportamente care îmbunătăţesc cunoaşterea şi starea de bine. Bazat în principal pe neurotransmiţătorul dopamină, acest sistem explică unele experienţe profund umane, precum plăcerea sexuală, cea a petrecerii timpului cu prieteni şi momentele în care oamenii se îndrăgostesc, potrivit Medicalnewstoday.com, citat de Mediafax.

Unele substanţe, precum drogurile, „deturnează” sistemul, activându-l pe cale artificială şi generând dependenţa.

Cercetătorul american Theron Randolph a creat expresia „dependenţă alimentară” în 1950, pentru a descrie consumul compulsiv de anumite alimente, precum lapte, ouă, cartofi.

De atunci, au fost efectuate mai multe studii care au explorat conceptul, iar rezultatele au fost amestecate, unii specialişti fiind de părere că expresia este exagerată.

Noul studiu a fost efectuat de Michael Winterdahl, profesor la Departamentul de medicină clinică de la Universitatea Aarhus din Denmark, şi colegii săi, care au analizat efectele consumului de zahăr asupra creierului porcilor, iar rezultatele au fost publicate în Scientific Reports.

Studii anterioare similare au fost făcute pe şoareci, dar, de data aceasta, au fost aleşi porcii, pentru că au creiere mai complexe decât rozătoarele, suficient de mari pentru a putea detecta structuri complicate cu ajutorul scannerelor folosite pentru oameni.

Modificări majore ale creierului din cauza zahărului

Cercetătorii au ales şapte porci de Göttingen, care au primit doze variabile de soluţie de glucoză şi cărora li s-au scanat creierele pentru a se vedea modul în care este activat sistemul de recompensare.

După 12 zile, cercetătorii au remarcat modificări majore în sistemele de procesare de dopamină şi opioide. Mai mult, sistemul de procesare a opioidelor, aflat în acea regiune din creier asociată plăcerii şi stării de bine, a fost activat încă de la administrarea primelor doze dulci.

Autorii noului studiu spun că descoperirile lor arată că „alimentele bogate în zahăr influenţează circuitul de recompensare din creier similar drogurilor care provoacă dependenţă”.

Autorul studiului spune că descoperirile i-au contrazis aşteptările iniţiale. Acesta a explicat că, deşi se ştia că zahărul are anumite efecte fiziologice şi că nu este sănătos, nu se aştepta ca acesta să modifice atât de mult structura creierului.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase