Home » Știință » Antidotul pentru coronavirus ar putea fi găsit cu ajutorul inteligenţei artificiale

Antidotul pentru coronavirus ar putea fi găsit cu ajutorul inteligenţei artificiale

Antidotul pentru coronavirus ar putea fi găsit cu ajutorul inteligenţei artificiale
Publicat: 11.02.2020
Compania americană Insilico Medicine foloseşte inteligenţa artificială pentru a ajuta la găsirea unui antidot pentru coronavirus. Câteva mii de molecule care ar putea fi transformate în medicamente folosite împotriva virusului au fost identificate deja.

Insilico Medicine, un startup din Maryland, SUA, a început să folosească inteligenţa artificială pentru a identifica o serie de molecule care ar putea sta la baza unui tratament epidemiei de coronavirus.

Potrivit revistei „Fortune”, sistemul AI al startup-ului a reuşit să identifice în patru zile câteva mii de molecule care ar putea fi transformate în medicamente folosite împotriva virusului.

Insilico a anunţat că va sintetiza şi va testa 100 din cele mai promiţătoare molecule, publicând între timp lista integrală a structurilor moleculare pe care le-a generat pentru a fi folosite de alţi cercetători.

Ţelul final îl reprezintă găsirea şi testarea unor tratamente noi, care să fie puse în aplicare în maxim două săptămâni după ce vor fi identificate.

Alex Zhavoronkov, fondator şi director executiv al Insilico, a declarat că firma a studiat lista de posibile ţinte pentru coronavirus (2019-nCoV) publicată de Institutul Global de Cercetare Farmaceutică din Beijing. Compania a decis să se concentreze asupra unei enzime numite 3C-like, care stă la baza reproducerii virusului, potrivit Mediafax.

Începând cu data de 31 ianuarie, Insilico a început să folosească 28 de modele dezvoltate pentru crearea unor molecule noi care ar putea să oprească enzima 3C-like din a se mai răspândi.

Insilico a fost fondată în 2014 şi a trecut până în prezent prin runde de investiţii de 50 de milioane de dolari, reuşind între timp să inventeze o serie de molecule noi ce pot sta la baza unor produce farmaceutice şi să determine dacă pot fi folosite pentru cazuri nemaiîntâlnite până acum.

Compania nu este singura care speră că inteligenţa artificială va crea tratamente noi pentru coronavirus. O echipă de cercetători de la Universitatea din Michigan a publicat un raport de teste realizate printr-o serie de tehnici de învăţare automată, făcute special pentru a găsi un medicament suficient de puternic pentru a putea combate 2019-nCoV.

Săptămâna aceasta, compania americană de biotehnologie Gilead a încheiat un acord cu un spital din Beijing pentru a începe testarea imediată a unui medicament, remdesivir, în Wuhan, oraşul de unde a pornit epidemia de coronavirus.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase