Home » Știință » Poate Pământul să fie ”împins” în afara Sistemului Solar de către o stea rătăcită?

Poate Pământul să fie ”împins” în afara Sistemului Solar de către o stea rătăcită?

Poate Pământul să fie ”împins” în afara Sistemului Solar de către o stea rătăcită?
Publicat: 01.03.2020
Astrofizicianul Stony Brook explică faptul că influenţa gravitaţională a unei stele care s-ar putea apropia de Sistemul Solar ar putea modifica dramatic orbita Pământului.

Sistemul nostru Solar se află în echilibru de câteva mliarde de ani, odată cu formarea în jurul Soarelui a planetelor şi a sateliţilor acestora. Interacţiunea gravitaţională a Pământului cu Soarele face ca acesta să se afle pe o orbită predictibilă, totuşi, după cum explică astrofizicianul Stony Brook, citat de către Space, apariţia unei stele în proximitatea sistemului solar ar putea schimba în mod dramatic modul în care ne deplasăm în spaţiu, existând, cel puţin teoretic, posibilitatea de a ajunge în spaţiul interstelar, notează Space.

Astrofizicianul explică faptul că posibilitatea ca o stea să se apropie de Sistemul Solar prezintă un caz particular al problemei celor trei corpuri propusă de către Newton. Astfel, fizicianul a încercat să identifice traiectoriile pe care trei obiecte le vor urma, pornind de la masa şi viteza lor iniţială. Adăugarea celui de al treile obiect întrerupe echilibrul pe care primele două obiecte l-au atins din punct de vedere gravitaţional. 

În ultimele patru miliarde de ani, Pământul a fost în siguranţă, echilibrul orbitelor nefiind tulburat de un vecin cu o masă asemănătore cu cea a Soarelui. Totuşi, asta nu însemnă că într-un orizont de timp extrem de larg, un astfel de eveniment nu ar putea avea loc.

O echipă de cercetători a simulat o serie de astfel de evenimente, luând în calcul diferite unghiuri şi mase pe care o stea le-ar putea avea pentru a aproxima efectele unei astfel de întâlniri. Astfel, dacă steaua care s-ar apropia de noi ar face asta la un unghi similar planului Sistemului Solar există mari şanse ca distanţa dintre Pământ şi Soare să fie redusă la mai mult de jumătate şi să fim expuşi unei cantităţi mari de radiaţii solare, în faţă cărora câmpul magnetic ar fi inutil.

Vestea bună este că un astfel de scenariu este improbail în cazul Pământului după cum explică cercetătorii; aceştia au rulat o serie de simulări la nivelul Căii Lactee şi au aflat că Terra a avut o probabilitate de 1 la 15.000 de a fi destabilizată de pe orbită în ultimii patru miliarde de ani.

Studiul a fost publicat pe serverul arXiv.

Citeşte şi:

Locurile de pe Pământ care contrazic teoria gravitaţiei propusă de Isaac Newton

Cercetătorii din India susţin că teoriile lui Einstein şi Newton sunt greşite

Edmond Halley, savantul extraordinar, contemporan cu Newton, care a pus bazele astronomiei moderne. Cea mai importantă predicţie astronomică a avut loc chiar într-o seară de Crăciun

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase