Home » Știință » CRISPR, folosit împotriva patogenului care duce la apriţia colitei

CRISPR, folosit împotriva patogenului care duce la apriţia colitei

CRISPR, folosit împotriva patogenului care duce la apriţia colitei
Publicat: 15.03.2020
Colita este o maladie care se manifestă printr-un nivel ridicat de inflamaţie al colonului, care poate apărea din diferite cauze, inclusiv bacteriene.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea North Carolina au desfăşurat un studiu în care au demonstrat că CRISPR poate să fie folosit pentru a identifica şi elimina anumite bacterii din intestine, mai exact Clostridioides difficile, care duc la apariţia colitei, notează Medicalxpress.

„Am vrut să proiectăm fagii cu sarcini utile CRISPR auto-orientate şi să le livrăm în intestinul unui organism ales, în acest caz un şoarece, pentru a avea un impact benefic asupra sănătăţii gazdei şi pentru a preveni boala”, explică dr. Rodolphe Barrangou, profesor al Universităţii.

Cercetătorii au plecat de la observaţia că abuzul de antiobiotice cresc posibilitatea ca o persoană să fie infectată cu C. difficile şi asta din cauza faptului că aceste medicamente elimină atât bacteriile care fac rău, dar şi bacteriile care fac parte din micobiomul nostru, cunoscute ca „bacteriile bune”. „Trebuie să vizăm agentul patogen fără a afecta restul microbiomului şi asta face această abordare CRISPR”, explică cercetătoarea Casey M. Theriot.

Tehnologia de editare genetică CRISPR este folosită pentru a identifica şi înlocui secvenţe specifice din genom, în acest studiu, oamenii de ştiinţă au folosit CRISPR-Cas3, care au eliminat diferite porţiuni din ADN-ul de C. difficile şi care au redus considerabil numărul acestora pentru câteva zile.

Oamenii de ştiinţă explică faptul că acest studiu reprezintă dovada conceptului că CRISPR poate fi folosit pentru a elimina anumite bacterii din sistemul digestiv şi că, pe viitor, trebuie să se concentreze pe descoperirea unei modalităţi de a ţine numărul bacteriilor sub control.

Studiul a fost publicat în mBio.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase